Yrittäjät pohtivat isoa haastetta: Tapulikaupungista toimiva palvelukeskus

Kymmenkunta yrittäjää kokoontui Tapulikaupungin seurakuntakodille pohtimaan alueen tulevaisuutta. Kuva Teija Loponen

Joukko Tapulikaupungin ja Puistolan yrittäjiä kokoontui yhdyskuntatyöntekijä Soile Atacocugun ja yritysluotsi Heidi Lihrin koolle kutsumina Tapulissa pohtimaan alueen tilannetta yritysten näkökulmasta.

Helmikuisessa tapaamisessa odotukset liittyivät verkostoitumiseen ja erityisesti alueen viihtyisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Yhteinen näkemys oli, että palveluja pitäisi saada lisää näivettymisen sijaan. Samoin melko negatiivinen mielikuva Tapulikaupungista haluttaisiin häivyttää, sillä se ei vastaa todellisuutta. Siitä esimerkin kertoi R-kioskiyrittäjä Marika Kauppila:

-Tapulia sanotaan levottomaksi ja sen luulisi näkyvän kioskillakin, mutta meillä ei juurikaan häiriköintiä ole, näpistelijöistä puhumattakaan. Kerran näin illalla tutun nuoren miehen pyörivän makeishyllyn ympärillä ja myöhemmin katsoin valvontakamerasta hänen ottaneen suklaapatukan poveensa. Harmitti. Seuraavana päivänä hän tuli uudestaan, kertoi ottaneensa eilen patukan ja haluavansa nyt maksaa sen.

Moni yrittäjistä painottikin, ettei häiriköinti ole ongelma, vaan näivettyminen.

Verkkokauppaa pyörittävä Teija Makkonen harmitteli Postin siirtymistä Tikkurilaan. Se on hankala matka pakettien toimittamiseen. Postin palveluita kaipasi moni muukin takaisin, etenkin kun tyhjää liiketilaa löytyy.

-Kesko ei halua vuokrata tyhjiä tilojaan. Ja nyt on HOK-Elannollakin täällä tyhjänä vanha Domino. Tyhjät tilat saavat alueen näyttämään autioituvalta, harmitteli useampikin yrittäjä.

Vanhasta ravintolasta kaivattiinkin vaikkapa asukastaloa ja yrittäjien toimistotilaa, jossa olisi myös viihtyisä kahvila.

Rakennusalan yrittäjä Pekka Ahlstrand lohdutteli, että sama tilanne on vanhan Puistolan puolella. Sieltäkin palveluita on kadonnut viime vuosina.

Esittäytymiskierroksella monelle tuli yllätyksenä, että Tapulikaupungissa on myös matkatoimisto, Maria Aution Adrianin matkat, joka toimii virtuaalitoimistona.

-Kaipaan verkostoitumista. Kun kotona tekee töitä, ei tiedä mitä ympäristössä tapahtuu, Autio huomautti.

-Kävin täällä Tapulissa koulut, sitten asuin pitkään Hollannissa, jossa kaikki palvelut olivat lähellä. Täältä onkin toisin. Tilitoimistomme toimii tällä hetkellä Malmin lentoasemalla, mutta etsiskelen uusia tiloja, Paperless  -tilitoimiston Anu Reniers vinkkasi.

Pohjois-Helsingin Bändikoulun Mikko Kierikki arveli, että moni Helsinkiin muualta tuleva yrittäjä voisi kaivata hetkellistä virtuaalitoimistoa, johon Tapulikaupungin sijainti pienen matkan päässä lentokentältä olisi oivallinen.

Tapulin apteekkari Sari Kinnunen toivoi alueen yrittäjien yhteistoimintaa. Siitä virisi vilkasta keskustelua Tapulin markkinoiden synnyttämisestä. Markkinatapahtumaa viritellään keväälle.

Tapaamisen loppupuolella yritysluotsi Heidi Lihr kertoi, että osallistuvan budjetoinnin toiveet Tapulikaupungissa liittyivät alueen ilmeen siistimiseen ja elävöittämiseen. Yhdessä pohdittiinkin miten Tapulikaupungista saataisiin viihtyisämpi,  alueen mielikuvaa kohotettua ja palvelut säilymään. Sitäkin mietittiin, mistä nimi Tapulikaupunki on syntynyt ja mitä aikoinaan Tapuliin suunnitellulle taideteoshankkeelle on tapahtunut.

Heidi Lihr nosti esille Ed Sheeranin konsertin Malmin lentokentällä 23. ja 24.7. Sinne saapujille voisi synnyttää ohjelmaa myös Tapuliin.  Aamupäivän antina päätettiin alustavasti järjestää markkinat toukokuussa ja kokoontua seuraavan kerran maaliskuun lopulla.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPäättäjien palsta: Mirka Vainikka, Tuulikki Vuorinen
Seuraava artikkeliKrista Välkkilän satukirjan kuvittaneen Olavi Honkosen piirroksista näyttely