Terhi Hulkko haastaa katsomaan

Terhi Hulkko
Terhi Hulkko muotoilee maalausalustojaan, pyöreä pohja antaa vapauden tunteen maalaamiseen. Kuva Teija Loponen

-Haluan haastaa ihmisiä pysähtymään abstraktin taiteen äärelle ja etsimään maalauksista itselleen merkityksellisiä asioita. Moni pitää ei-esittävää taidetta sotkuna, mutta ne työt tehdään yhtä huolella ja ajatuksella kuin esittäväkin taide. Tuota pyöreää abstraktia taulua tein viisi vuotta, Terhi Hulkko kertoo.

Tapanilan Ateljee Tapauksessa työskentelevä ja siellä nyt näyttelyään esillä pitävä Terhi Hulkko haluaa, että yhtä lailla kuin taiteilijalla on taiteilijan vapaus, on myös katsojalla vapaus ajatella ja kokea taide juuri niin kuin itse haluaa. Hänen missionsa on saada ihmiset katsomaan ei-esittävää taidetta ja ajattelemaan töiden sisältöä.

-Tässä näyttelyssä olen haastanut myös itseni ja ripustanut sekaisin esittäviä naamoja ja ei-esittäviä töitä. Erilaiset tyylit ja myös ripustus toivat haastetta minulle, mutta samoin katsojalle, koska aivot joutuvat jumppaamaan näiden kahden välillä.

-Voiko toisen ajatuksia lukea? Kuinka hyvin aina ymmärtää omiaankaan? Tässä uidaan syvissä vesissä, haluan, että kaikilla on ajatuksen vapaus, se on ei-esittävän taiteen etu. Itselleni näillä töillä on runsaasti sisältöä ja niihin sisältyy paljon omia ajatuksia, mutta katsoja ei niistä tiedä, eikä tarvitsekaan tietää tai välittää.  

Hulkko kuvailee, että aivan samoin kuin musiikkia voidaan esittää ilman sanoja, myös taidetta voidaan esittää ilman valokuvamaisuutta, kohteen selkeää esittämistä.

Terhin Hulkon useissa maalauksissa on vahvana esillä sininen väri.

-Minulla on siniseen viha-rakkaus-suhde. En halua pukeutua siniseen, mutta maalauksissa sininen rauhoittaa ja tasoittaa työtä.

Värien ohella tärkeää on kolmiulotteisuus, joka monissa maalauksissa tuleekin hienosti esille.

Osa töistä on perinteisesti suorakulmion muotoisia, mutta mukana on myös pyöreitä ja kolmikulmaisia tauluja.

-Kolmiot syntyivät, kun osa maalauspohjista oli huonoja. Poistin heikot rimat ja niistä syntyi kolmikulmaisia. Pyöreät olen tehnyt itse.

Kolmionmallisista töistä on muun muassa syntynyt sarja Pyhät ajatukset. Erään ystävän mielestä ne synnyttivät mielikuvan pyhästä kolmiyhteydestä ja saman suuntaista ajatusta voi löytää töistä Kirkastuminen, Johdatus ja Nousu.

Kaikki näyttelyn esittävät ”naamat”, kuten Terhi Hulkko niitä kutsuu, ovat periaatteessa omakuvia. Ne esittävät erilaisia tunnetiloja, ilmeitä.

-Kun katson peiliin, en tunnista kuvasta itseäni. Itseään on muutenkaan vaikea nähdä. Ja toinenkin näkee vain pinnan, ei välttämättä sisälle.

Teija Loponen

Yksin ajatusten kanssa –näyttely Ateljee Tapaus, Tapanilan Tehdas, Viertolantie 2-4, avoinna10.-22.9. ke-su 12-17 ja lisäksi sopimuksen mukaan 29.9. asti. Vapaa pääsy.

Edellinen artikkeliPuistolan Urheilijoilla näyttävä 90-vuotistapahtuma
Seuraava artikkeliAidosti paikallinen