Yritysluotsit siltana kaupungin ja yrittäjien välillä

yritysluotsit
Helsingin kaupungin kolme yritysluotsia ovat tulleet tutuiksi jo Koillis-Helsingissäkin osalle yrittäjistä. Kuva Sakari Röyskö

Helsingin kaupungilla työskentelee kolme yritysluotsia, joiden tehtävänä on lisätä kaupungin ja yritysten välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Heidi Lihr, Jukka-Pekka Tolvanen ja Suvi Tuiskunen aloittivat tehtävässään syyskuussa 2018.

Yritysluotsien toimenkuva on hyvin käytännönläheinen. He jalkautuvat kaupungin edustajina eri puolille Helsinkiä, kartoittavat yritysten tarpeita ja etsivät niihin ratkaisuja. Yritysluotsien avulla kaupunki saa oikeamman kuvan yritysten arjesta ja yritykset helpommin kaupungin toimijoista oikeat yhteistyötahot.

Työssään yritysluotsit keskittyvät erityisesti yritysten fyysiseen toimintaympäristöön ja lupa-asioihin, työvoima- ja osaamistarpeisiin sekä alkuvaiheen yrittäjyyden ja yritysyhteistyön kehittämiseen.

-Emme me suinkaan osaa läheskään kaikkiin kysymyksiin antaa suoraan vastausta tai ratkaisua, mutta me joko ohjaamme yrittäjän oikealle taholle asioimaan tai yksinkertaisemmissa asioissa etsimme itse vastauksen hänelle, valaisee Heidi Lihr.

Yritysluotsit ovat Koillis-Helsingissä olleet mukana muun muassa Koillis-Helsingin yrittäjien aamukahvitilaisuudessa ja Heidi Lihr on kiertänyt yhdessä yhdyskuntatyöntekijä Soile Atacocugun ja Koillisen stadiluotsi Outi Rissasen kanssa Tapulikaupungin alueen yrityksiä kutsuen yrittäjiä yhteiseen keskustelutilaisuuteen, joka pidettiin viime torstaina.

Yritysluotsien jalkautuminen on otettu vastaan myönteisesti, mutta samalla  vähän hämmästellen.

-Olemme esimerkiksi kiertäneet Hämeentien varren yrityksiä kertoen tulevasta katuremontista. Siellä yrittäjät ovat olleet iloisia siitä, että kaupungin taholta heitä lähestytään henkilökohtaisella käynnillä. Ja samalla olemme saaneet paljon tärkeitä kysymyksiä ja kommentteja yrittäjiltä, kertoo Suvi Tuiskunen.

Helsingissä toimii noin 45 000 yritystä, joten kaikissa niissä yritysluotsit eivät suinkaan kykene vierailemaan.

-Jalkaudumme alueittain ja teemoittain, mikro- ja pienyrittäjät ovat keskipisteenämme, haluamme auttaa nimenomaan esimerkiksi yksinyrittäjiä, joiden on vaikea työstään irrottautua erilaisia asioita selvittelemään, kertoo Juha-Pekka Tolvanen.

Jokaisella kolmesta yritysluotsista on oma osa-alueensa hoidettavanaan.

Suvi Tuiskunen vastaa erityisesti maankäyttö ja lupa-asioita.

-Näitä asioita täällä kaupungilla hoitaa monta ammattilaista, mutta joskus on vaikea tietää, kenen kanssa tai millä tavoin pitäisi asioida. Minä autan sellaisissa kysymyksissä. Koillisesta uskoisin jatkossa tulevan yhteydenottoja muun muassa Tattarisuolta ja myös Malmin keskustan kehittäminen tulee olemaan iso asiakokonaisuus tulevaisuudessa. Sen puitteissa tulemme kutsumaan malmilaisyrittäjiä koolle keväällä, Tuiskunen toteaa.

Jukka-Pekka Tolvasen erityisalueena on yrittäjyys, etenkin siinä vaiheessa kun sitä vasta suunnitellaan.

-Yritän tuoda realismia etenkin pelialan opiskelijoille, joilla tahtoo olla varsin ruusuinen kuva alan yrityksistä muutamien peliyritysten menestystarinoiden vuoksi. Yrittäjyys vaatii muutakin kuin hyvän idean ja suosittelenkin nuoria ottamaan yhteyttä jo ennen kuin edes toiminimeä rekisteröivät. Monikaan ei tule ajatelleeksi, että kunnon liiketoimintasuunnitelma kuuluu niihin ihan ensiaskeleisiin. Mielelläni heitä opastan ja neuvon esimerkiksi Newco yritysneuvontapalveluiden pariin.

Heidi Lihr hoitaa erityisesti työllisyyttä, työvoimaa ja osaamista koskevia asioita ja tuo esille niihin liittyviä  palveluita.

-Esimerkiksi kesätyöntekijöille on Kesäsetelit ja Helsinki-lisä käytettävissä. Työllisyyden kohtaamisongelmissa apuna voi olla lisäkoulutus. Harva yrittäjä tietää, että voisi pyytää koulutusapua yrityksen sisälle. Samaten oppisopimuspuolelta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, sen byrokratiaa on kevennetty ja myöskään kuntarajoja ei sille ole asetettu.

Yritysluotsit palvelevat yhden luukun, eli käytännössä yhden sähköpostin periaatteella, jota he kaikki lukevat.

-Olemme tähän mennessä saaneet satakunta yhteydenottoa, joista kymmenkunta on ollut vähän työllistävämpiä, Heidi Lihr laskeskelee.

-Mitään ihmeidentekijöitä me emme ole. Autamme ja ohjaamme eteenpäin, mutta esimerkiksi rahaa meidän kauttamme ei löydy. Kaupunki muutenkin rahoittaa hyvin harvoin mitään, mutta ohjaamme kyllä, mihin asioihin ja mistä voi avustuksia yrittää saada, yritysluotsit kertovat.

-Myös kaupungin kotisivuilta löytyy paljon apua, esimerkiksi MyHelsinki sivuilta saa vastauksia todella moniin yrittäjiä koskeviin asioihin, opastaa Jukka-Pekka Tolvanen.

Yritysluotseihin saa parhaiten yhteyden sähköpostilla yritysluotsit@hel.fi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSetä Tuomon tupa vie orjuudesta Obamaan
Seuraava artikkeliNokialta mehukas voitto, Oulusta kitkerä tappio