Franzenin torppa ja Unikkotien taidetalo myyntiin

Franzenin torppa Tapanilassa radan itäpuolella.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli eilen useiden kaupungin omistamien rakennusten tai kiinteistöjen myyntiä. Jo vanhastaan myyntilistalla on muun muassa Siltamäen Muonamiesmökki, jossa partiolaiset ovat vuokralla.

Nyt esillä olevassa suunnitelmassa esitetyt, myytäväksi tulevat kohteet on käsitelty keväällä 2020 rakennusten arvottamistyöryhmässä ja päätös kohteiden asettamisesta myyntiin on ollut yksimielinen.

Koillis-Helsingistä myyntilistalle ovat joutuneet nyt Tapanilassa sijaitseva Franzenin torppa Tiilentekijänmäessä sekä Nuori Taide-säätiön vuokraama vuokraama rakennus osoitteessa Unikkotie 4, Pukinmäki.

Molemmilla myyntikohteilla on mielenkiintoiset taustat.

Franzenin torppa on peräisin 1800-luvulta ja kirjailija Aleksis Kivi asui siinä jonkin aikaa vuonna 1870. Tuohon ajanjaksoon liittyy myös Kiven riehuminen talossa käsiaseen kanssa. Kiven vierailu antoi myöhemmin vaikutteita myös Tapanilan kadunnimistöön.  

Nuori Taide-säätiön edelleen Pukinmäen Taidetalolle vuokraama vanha omakotitalo Unikkotiellä on ehtinyt nähdä monenlaisia taideryhmiä kuvataiteista ja sanataiteesta keramiikkaan ja teatteriin. Rakennuksessa ja sen pihapiirissä on myös pidetty kesäisin taideleirejä.

Unikkotien talo oli aikanaan purettava rakennus, jonka korjaamiseen taideyhdistys haki mittavan pankkilainan. Taloa on kunnostettu myös talkootyönä ja lahjoitusvaroilla ilman kaupungin panosta.

Nuori Taide-säätiö on tehnyt rakennuksesta tarjouksen jo viime syksynä. Säätiö on edelleen kiinnostunut käymään neuvotteluja rakennuksesta, jotta se saataisiin säilytettyä lasten- ja nuorten taidetalona.

Teija Loponen

Pukinmäen Taidetalon käytössä oleva Unikkotie 4:n rakennus. Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliEhdokkaat esittäytyvät 26.5.
Seuraava artikkeliMalmin keskustaa uudistetaan reippaasti