Kiista Malmin lentokentän käytöstä jatkuu: Käräjäoikeus hyväksyi häädön

lentokenttää
Malmin lentokentän alueella on yhä ollut vilkasta lentotoimintaa. Kuva Teija Loponen

Malmin lentokenttäyhdistyksen ja Helsingin kaupungin välistä riita-asiaa on käsitelty käräjäoikeudessa pitkään, ja asiassa annettiin joulun alla ensimmäinen päätös.

Päätöksessä käräjäoikeus on hyväksynyt kaupungin kanteen häätövaatimuksen. Helsingin käräjäoikeus on vahvistanut, että Malmin lentokenttäyhdistys ry:n vuokrasopimus on päättynyt 31. joulukuuta 2019. Käräjäoikeus velvoittaa lentokenttäyhdistyksen häädön uhalla luovuttamaan alueen kaupungin vapaaseen hallintaan. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi yhdistyksen maksamaan kaupungille 92 000 euron suuruisen sopimussakon vuokrasopimuksen ehtojen rikkomisesta.

Malmin lentoasema-asiassa on menossa useita muitakin prosesseja hallinto-oikeuden eri asteissa, Helsingin kaupungin tarkastuslautakunnassa, ympäristöministeriössä, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa ja useissa muissa toimielimissä.

Lentokenttäalueen suojeluesityksestä vuodelta 2015 on odotettavissa ympäristöministeriön päätöksiä vuoden 2021 aikana. Kenttäalueella on voimassa vaarantamiskielto, kunnes esitys saa lainvoiman.

-Huhtikuussa järjestetään kuntavaalit, jotka voivat olla ratkaisevat myös Malmin lentoaseman hyväksi. Tilanne on muuttunut merkittävästi siitä, kun alkuperäisiä päätöksiä on tehty. Ilmailu muuttuu, kenttäalueella on ilmennyt merkittäviä, suojeltavia luontoarvoja ja rakennettavuuden kustannukset ovat osoittautuneet ylettömiksi taloudellisen kannattavuuden kannalta, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Seuraava kaupunginvaltuusto tulee päättämään muun muassa Helsingin ensimmäisen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Aloitteen ovat perustaneet ylipormestari Raimo Ilaskivi, Lex Malmi -aloitteen Kim Korkkula ja MLY:n Timo Hyvönen. 

-Riittävä kannattajamäärä on jo kerätty, ja uusi valtuusto tulee päättämään, kannattaako se kansalaisten mielipidettä. Tästä ja Malmin ilmailukäytöstä kerätään valtuustoehdokkaiden mielipiteet ja kannat malmivaalit.fi -sivustolle äänestäjien avuksi, kertoo Hyvönen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliIlotulitteille taas kieltoalueita
Seuraava artikkeliVuosi 2021 käyntiin