Kaikkia katuja ei voi yhtä aikaa aurata

Kun lunta tupruttaa paljon, ei kaikista ajoradoista ja jalkakäytävistä ehditä heti huolehtia. Kuva viime talvelta. Kuva Teija Loponen.

Helsingin kaupungilla voi olla lumitöissä suurten lumimyräköiden aikaan koko käytettävissä oleva 300 yksikön kalusto; kuorma-autoja, monitoimikoneita, pyöräkuormaajia, kunnossapito- ja ympäristönhoitokoneita sekä traktoreita ja tiehöyliä. Silti pienillä kaduilla aurausta saa odottaa jopa muutaman päivän.

Helsingissä on noin 1200 kilometriä autoliikenteen katuja ja teitä sekä pyörä- ja kävelyteitä noin 2500 kilometriä. Lumiauraa joutuu erityisesti asuntokaduilla välillä odottamaan, sillä lumet aurataan hoitoluokituksen mukaan. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut, joita Koillisessakin on varsin runsaasti. Pienemmät väylät kuten asuntokadut ovat vuorossa vasta pääkatujen jälkeen.

Asuntokatujen pitäisi olla aurattu viimeistään kolmen arkivuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy. Jos lunta sataa monta päivää perätysten, saa asuntokaduilla odottaa ehkä kauemminkin aurausta.

Myös kävely- ja pyörätiet aurataan hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä. Puistokäytävistä hoidetaan vain liikenteen kannalta tärkeät reittiyhteydet.

Pyöräteillä tehostetun talvihoidon reitistö kattaa 75 kilometriä pyöräteitä, joilla pyöräillään paljon ja joilla talvihoito on sen vuoksi normaalia laadukkaampaa. Pyörätiet hoidetaan joko harjasuolaamalla tai tehostetusti auraamalla. Kaupunki hoitaa myös tehostetun talvihoidon pyörätien vieressä kulkevaa kävelytietä muita laadukkaammin. Hoitomenetelmä voi kuitenkin vaihdella.

Talvikaudelle 2021-2022 tehostetun talvihoidon reittien pituus kasvoi noin 23 kilometriä, kun uusia reittejä tuli muun muassa Pasilan ja Viikin välille.

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voi jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään, Hel.fi/palaute, sieltä palaute ohjataan suoraan alueen vastaavalle työnjohtajalle.

TL

Edellinen artikkeliPulassa olevia lemmikkejä autetaan yhä
Seuraava artikkeliKankarepuiston ja Latokartanon kouluille lisärahaa lukutaidon vahvistamiseen