Viikin kirjastolla edessä monenlaisia muutoksia

Mari Heino Viikin kirjasto
Mari Heino kertoo, että Viikin kirjasto sai kierrätyksen kautta mukavat nojatuolit, joista koottiin istuskeluryhmä pistorasiatolpan ympärille. Kuva Teija Loponen

Viikin kirjaston aukioloon tulee vuoden alusta tunnin pidennys. Tammikuun alusta kirjasto aukeaa arkisin jo kello 8 ja ensimmäiset kaksi tuntia kirjaston tilat ja aineistot ovat asiakkaiden omatoimikäytössä.

Omatoimikäyttö tarkoittaa käytännössä, että aamun ensimmäisinä tunteina voi käyttää tietokoneita, lainata, palauttaa ja noutaa aineistoa, mutta henkilökuntaa ei ole auttamassa asioinnissa.

-Asiakaspalvelu alkaa kello 10.  Omatoimikäytöllä kykenemme palvelemaan asiakkaita pidemmän ajan ja keskittämään henkilökunnan paikallaolon sellaiseen aikaan, jolloin kysyntä sille on suurempaa. Aamuisin tänne tulee paljon sanomalehtien lukijoita ja tietokoneiden käyttäjiä, jotka eivät asiakaspalvelua kaipaa, kertoo kirjaston johtaja Mari Heino.

Ovet avaa ja paikalla on aamullakin koko ajan yksi työntekijä.

-Viikissä käy työssä paljon ihmisiä, joille on selvä parannus voida noutaa varauksia tai palauttaa kirjoja ennen työpaikalle menoa, tietää Mari Heino.

Heino muistuttaa, että esimerkiksi lapsiryhmät voivat edelleen varata aamuaikoja ja paikalla oleva työntekijä on silloin siellä heitä varten.

Kirjaston johtaja tietää, että aamuista omatoimikäyttöä on jo kokeiltu monissa isoissa Helsingin kirjastoissa ja niissä kokemukset ovat olleet hyviä. Siksi palvelumuoto haluttiin ottaa käyttöön myös Viikin kirjastossa.

Viikin alue kasvaa edelleen ja se näkyy myös alueen lapsiperheiden määrän kasvuna.

-Haluamme palvella entistä paremmin myös lapsiasiakkaita. Meillä on nykyään Koillisen kirjastojen kesken paljon yhteistyötä ja esimerkiksi joitakin lapsille suunnattuja tapahtumia järjestetään samalla idealla ja samojen työntekijöiden toimesta useissa kirjastoissa. Näin kaikkien ei tarvitse paneutua samoihin asioihin, Heino kertoo tyytyväisenä.

Viikin kirjastossa on asiakkaiden toiveisiin paneuduttu tekemällä muutoksia tilajärjestelyihin, lisäämällä työskentelytilaa ja vetämällä yksi pistorasiatolppa viihtyisän oleskelutilan keskelle. Siitä saa moni asiakas yhtä aikaa virtaa kannettaville tietokoneille ja puhelimien lataukseen.

-Ensi vuonna täytämme pyöreät 20 vuotta ja silloin on varmasti jotain mukavaa syksyllä tiedossa. Ja jo nyt tiedetään, että vuonna 2020 taloon tulee iso remontti, joka varmasti heijastuu ja näkyy myös kirjastolla. Toiveissa on esimerkiksi, että aulasta tulisi viihtyisämpi kaikkien talon käyttäjien yhteiskäyttötila ja osa tiloista saatetaan vuokrata jollekulle aivan ulkopuoliselle taholle.

Remontti saattaa hetkellisesti vaikuttaa myös kirjaston aukioloon, mutta siitä tiedetään varmemmin sitten rakentamisen alkaessa reilun vuoden päästä.

Mari Heino itse odottaa innolla Raidejokeria, jonka pysäkki on tulossa aivan kirjaston edustalle, nykyisten bussipysäkkien kohdalle.

-Se varmasti tulee lisäämään entisesti kirjaston käyttäjien määrää, Heino uskoo.

Asiakkaiden kannalta pieni huononnus on se, että viereinen pysäköintialue on muuttunut päiväsaikaan maksulliseksi, iltaisin ja viikonloppuisin saa yliopiston pihalle edelleen pysäköidä ilmaiseksi.

Teija Loponen