Viikin kirjaston remonttiin kerättiin toiveita käyttäjiltä

Viikon Infokeskus korona on rakennettu vuonna 1999. Nyt se peruskorjataan kokonaan ja samalla toimintoja siirrellään. Kuva Teija Loponen

Viikin kirjastossa käynnistyy kesäkuun alussa noin vuoden kestävä remontti. Käyttäjien toiveiden mukaan uudistettu Viikin kirjasto on tarkoitus avata alkusyksystä 2021.

Infokeskus Korona, jossa Viikin kirjasto sijaitsee, remontoidaan täysin kahdessa osassa vuosina 2020–2022. Korona on rakennettu 1999 ja se kaipaa perusparannusta.

Remontin myötä kirjastosta rakennetaan nykyaikaisempi, toimivampi ja Raidejokerin mukanaan tuomia muutoksia paremmin vastaava. Kirjasto saa muun muassa uuden sisäänkäynnin, sisätilojen yleisilme raikastetaan ja yleinen kirjasto sekä kampuskirjasto saavat yhteisen asiakaspalvelupisteen.

Kirjaston yhteyteen tulee tiloja, joita asiakkaat voivat varata omaan käyttöönsä. Suunnitelmana on rakentaa ajanmukainen ja monipuolinen kirjasto, jossa kaikki viihtyvät.

Kirjaston toiminnallisuutta on suunniteltu yhdessä kirjaston käyttäjien kanssa. Viikin kirjaston asiakkaille on järjestetty aiheesta kyselyitä, ja kirjastolaiset ovat vierailleet kouluissa ja leikkipuistossa kartoittamassa toiveita. Palautetta pyrittiin saamaan mahdollisimman kattavasti eri ikäisiltä ja eri taustan omaavilta ihmisiltä. Vastauksia ja erilaisia kehitysideoita kertyi runsaasti.

-Yksi suosituimpia palautekanavia oli jättää toiveensa muistilapulla kirjaston ilmoitustaululle. Näitä palautteita saatiin yli sata. Vastauksissa toivottiin tulevalta kirjastolta kotoisaa ja rauhallista tunnelmaa, raikkaita värejä ja valoisuutta. Puutarhan vehreän tunnelman haluttiin jatkuvan kautta linjan sisätiloissa esimerkiksi viherkasveja lisäämällä, kertoo Kulttuuri- ja vapaa-ajan viestintäsuunnittelija Tiina Terävä.

Paljon toiveita esitettiin myös erilaisten istumapaikkojen lisäämisestä. Sisälle toivottiin sohvia, nojatuoleja ja säkkituoleja lukuhetkiin, ulos kaivattiin mukavia istuimia, joissa voisi lukea ja levähtää.

Lapsiperheiden toiveita ja tarpeita kartoitettiin myös sosiaalisessa mediassa ja Maasälvän leikkipuistossa. Heiltä toiveina tuli uuteen kirjastoon tilava leikkipaikka, jossa olisi lapsille erilaisia toiminnallisia virikkeitä.

Lapsiperheiltä kysyttiin myös, millaisia leluja lapset toivoisivat kirjaston lastenosastolle. Toiveina oli pehmoleluja, legoja, erilaisia pelejä sekä ulkoliikuntavälineitä kuten hyppynaruja.

Nuorten mielipiteitä kirjaston väki keräsi Latokartanon peruskoululla ja Viikin normaalikoululla, joissa yli 200 yläkoululaista ja lukiolaista osallistui kirjaston järjestämään kyselyyn. Toiveina oli etenkin tilaa vapaaseen oleskeluun ja toisaalta hiljaisia paikkoja lukemiseen ja opiskeluun.

Moni oli kiinnostunut kirjaston järjestämistä peli-illoista sekä mahdollisuudesta tutustua muiden antamiin kirjasuosituksiin. Myös tubettajien ja muiden vierailijoiden tapaamiset kirjastoisa saivat kannatusta. Kiinnostusta herättivät myös erilaiset rentouttavat hetket kirjallisuuden ääressä; lähes puolet nuorista kannatti tilaisuuksia, joissa joku lukisi ääneen tarinoita.

-Kirjaston remontin suunnittelussa on pyritty huomioimaan kerättyjä toiveita mahdollisimman paljon, joskaan ihan kaikkia ideoita ei varmastikaan voida toteuttaa. Tavoitteena on remontoida Viikin kirjastosta persoonallinen ja asiakkaita lähellä oleva kirjasto, jossa näkyy luonnonläheisyys niin sisustuksessa, valikoimassa kuin kirjaston tapahtumissa. Kirjasto, joka houkuttelee vierailemaan kauempaakin, tiivistää Tiina Terävä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKonserttiyleisönä nallet! Raparperitaivas yllättää
Seuraava artikkeliErilaista elämää