Seksuaalivalistusta nuorilta nuorille ja vanhemmillekin

Sä päätät tekijät
Taitava, karismaattinen, luova, rohkea, idearikas, oikeudenmukainen ja aikaansaava, kuvaili nuoriso-ohjaaja Vilma Näveri nuoria yksi kerrallaan. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kaikkiaan 35 nuorta on ollut Malmilla tekemässä lyhytelokuvaa nimeltä Sä päätät. Se on seksuaalikasvatusvideo nuorten näkökulmasta, joka kertoo siitä, että mikä seksissä ja seksuaalisuudessa ihmetyttää ja mikä painaa seurusteluikään tulleen nuoren mieltä.

Projektia on tehty vuoden päivät. Käsikirjoitukseen näkemyksensä on antanut Malmin peruskoulun 9b-luokka. Aihe on haastanut nuoret miettimään perinpohjaisesti seksuaalisuutta ja ihmisten erilaisuutta. Joulunalusviikolla Malmitalolla olleessa ensiesityksessä osa nuorista tekijöistä totesikin, että itse matka on osoittautunut määränpäätä tärkeämmäksi.
Kaikki nuoret eivät ensin tunteneet toisiaan, mutta ryhmä hitsautui nopeasti samalle aaltopituudelle, ja pienen naureskelun jälkeen ajatus seksivideosta alettiin ottaa tosissaan.
– Eikö teitä jännittänyt lähteä mukaan? Itseäni olisi ainakin jännittänyt, kysyy yksi katsomon äideistä nuorilta.
– Ei jännittänyt, eikä sen miettimiseen ollut aikaa, sillä minulle ilmoitettiin, että nyt tähän tarvitaan poikaystävää, ja lupauduin heti, kertoo Aleksin pääroolin tyttövaltaisessa porukassa näytellyt Niilo Korpihete.
Näytteleminen on hänelle tuttua teatteriharrastuksesta, mutta kameran edessä olo oli uusi kokemus.

Reilun viiden minuutin elokuvakokonaisuus käsittää kaksi tarinaa. Ne vievät nuorten arkeen, jossa ahdistusta aiheuttaa pohdinta omasta seksuaalisuudesta, seurustelusta sekä omista rajoista. Aiheen moniulotteisuus ja herkkyys vetosivat nuoriin.
– Nuoret pitivät tärkeänä sitä, että videon avulla voisi kertoa niistä asioista, jotka ahdistavat, mietityttävät ja lisäävät paineita, kuvailee nuoriso-ohjaaja Vilma Näveri Pukinmäen nuorisotalolta.
Hän vastasi projektista Malmin nuorisotalon nuoriso-ohjaaja Santeri Kanulan kanssa.

Tekijätiimi sai apua elokuva-alan osaajilta. Ohjaajaksi pestattu Sami Hakkarainen on positiivisen yllättynyt lopputuloksesta.
– Siitähän tuli hyvä. Pelkäsin saarnaavaa esitystä ja siirappista loppua, hän tunnustaa.
Myös nuoret olivat tyytyväisiä filmiin kuten koko projektiin, johon saatiin 10 000 euron tuki Helsingin kaupungin nuorisotoimen Ruuti-budjetista.
– Ruutihommissa oli kivaa ja sai hyvää ruokaakin, kiittelee Havun pääosan näytellyt Veera Oittinen filmin synnystä kertoneen kiitospuheensa päätteeksi.

Sä päätät YouTubessa
Sä päätät -kokonaisuus on nyt Ruudin YouTube kanavalla. Ensimmäisessä tarinassa Laura (Emine Dogan) etsii seksuaali-identiteettiään ristiriitaisten tunteiden vallassa, eikä ympärillä olevien ihmisten suhtautuminen helpota asiaa. Toivoa tilanteeseen tuo vapauttava ahaa-elämys.
Toinen tarina alkaa oppitunnilta, jossa seksuaalivalistus näyttää haukotuttavan, mutta ainakin yhden rakastuneen pojan, Aleksin (Niilo Korpihete) pää suhisee kysymyksiä. Mistä tietää, saako toista koskettaa? Mistä tietää, että toinen haluaa? Kysyminen tyttöystävä Havulta (Veera Oittinen) nolottaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliViikin kirjastolla edessä monenlaisia muutoksia
Seuraava artikkeliKylätila palkkasi Kaisan kyläavustajaksi