Puistola-Seura huolissaan Laiholan talosta: Toiveena suojelumerkintä

Laiholantalo
Laiholan talo edustaa vanhoja Puistolassa sijainneita maataloja, joita ei juurikaan jäljellä ole. Kuva Ilkka Uotila

Puistola-Seura on lähestynyt kaupunginkansliaa esittäen toiveen historiallisesti ja maisemallisesti arvokkaan rakennuksen suojelemisesta kaavamerkinnällä.

Helsingin kaupunki on ostanut yksityiseltä omistajalta Puistolassa nykyisin voimassa olevan kaavan mukaan puistoksi varatun tilan osoitteesta Maamiehenpolku 32. Tilalla sijaitsee vuonna 1932 rakennettu entisen maanviljelystilan päärakennus eli Laiholan talo, joka oli myytäessä asuinkäyttöön vuokrattuna.

-Tila on kaupungin tahdosta haluttu ostaa rasitteista, kuten vuokralaisista vapaana. Tämä on johtanut siihen, että rakennuksessa asuneiden ja siitä huolta pitäneiden kanssa tehty vuokrasopimus on irtisanottu. Rakennus on tällä hetkellä ilmeisesti tyhjillään, toteaa Ilkka Uotila Puistola-Seurasta.

-Kyseinen ryhdikäs mansardikattoinen rakennus on maisemallisesti edustava muisto vanhoista maataloista Maamiehenpolun ja Aurinkomäentien varrella. Sen on tiettävästi suunnitellut Albert Jalovaara, todetaan Puistola-Seuran tekemässä kirjelmässä.

Seura toteaa, että lähiseutujen asukkaille on seuran saamista useista huolestuneista yhteydenotoista päätellen herännyt vahva pelko, että rakennus tyhjilleen jätettynä olisi vaarassa rappeutua korjauskelvottomaksi tai tuhotyönä jopa tuhoutua. Myös talon luonnehtiminen huonokuntoiseksi on nähty mahdollisena purkamisen ennakointina.

Puistola-Seura ehdottaa, että rakennus suojellaan pikaisesti kaavamerkinnällä ja toivoo kaupungin ryhtyvän viivyttelemättä tarvittaviin toimenpiteisiin sen kunnon ja säilymisen turvaamiseksi.

Laiholan talossa ovat viimeksi asuneet kuvataiteilijat Pia Kousa ja Elina Rantasuo. Heidän myötään idyllistä taloa voitaisiin kutsua taiteilijataloksi ja kenties jatkossakin pitää se vastaavanlaisessa käytössä, taiteilijoiden asuntona ja työhuoneena.

Ilkka Uotila ja Juhani Piilonen tekivät talosta ja kuvataiteilija Pia Kousasta vuoden 2014-2015 Alueoppaaseen pääjutun.

Jutussa kerrottiin muun muassa, kuinka monitaitoinen Edvard Lindvall, sittemmin Laihola, oli alkuun elättänyt itsensä Helsinkiin tultuaan kirvesmiehenä, mutta sittemmin vaihtanut alaa autonkuljettajaksi ja ajanut jopa kilpa-ajoissa. Hän rakensi Laiholan talon päärakennuksen vuonna 1932, joka vuosiluku yhä löytyy talon betonista valetuista porrasaskelmista.  Alkuun valmistui asuttavaan kuntoon alakerta ja myöhemmin ullakolle lähes samankokoinen huoneisto, jossa asui pitkään vuokralaisia.

Emäntä Elsa hallitsi  maanviljelyksen ja karjatalouden salat ja seuraava polvi jatkoi näitä taitoja aina 1970-luvulle saakka. Tilalla oli viisi lehmää ja hevonen, pelloilta korjattiin heinää, kauraa ja perunoita. Viljely vaikeutui, kun kaupunki rakensi tilusten poikki Suurmetsäntien ja karjanpidosta piti luopua kaupungin säädösten takia.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliVuosi vaihtuu
Seuraava artikkeliViikin kirjastolla edessä monenlaisia muutoksia