Joiku raikaa ja suomalainen flamenco soi

vilda
Ääniä pohjoisesta -illan aloittaa VILDÁ, Viivi Maria Saarenkylä ja Hildá Länsman. Kuva Vildá

Joikun ja harmonikan kohtaaminen koetaan Malmitalolla Etnosoi!ssa, jossa julkaistaan myös ensimmäinen suomalaisen flamencolaulajan soololevy.

Anna Murtolan Fuego Por Dentro  on ensimmäinen suomalaiselta flamencolaulajalta ilmestynyt soololevy.

–Koen tärkeäksi ammentaa musiikkiini omista lähtökohdistani. Minun juureni ovat pohjoisessa, mutta ne ovat vuosien mittaan juurtuneet flamencoon. Se ei kuitenkaan ole ainoa musiikin laji joka minussa resonoi ja omassa taiteessani haluan tuoda sen myös esille, Murtola kertoo.
Levyllä laulajaa säestävät Suomen eturivin kitaristeihin lukeutuva flamencokitaristi Joonas Widenius, pitkän linjan basisti Hannu Rantanen sekä Espanjassa maailman flamencon huippujen kanssa työskentelevä perkussionisti Karo Sampela.

Flamencokitaramusiikin pohjoismaisena uudistajana tunnettu Widenius on myös toiminut levyllä kanssasäveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Lisäksi tuottajan roolissa erityisesti laulun osalta on toiminut Etno-Emmalla palkitusta Tuuletar-yhtyeestä tuttu Venla Ilona Blom, jota kuullaan myös taustalaulussa sekä levyllä että julkaisukonsertissa.
Etnosoi!-festivaalin levynjulkaisukonsertissa on mukana levyltä tuttuja vierailijoita, jotka luovat uudenlaista musiikillista vuoropuhelua muun muassa saamelaisen joiun ja arabialaisen musiikin kohdatessa Murtolan pohjoisen flamencon.

Ääniä pohjoisesta -illan aloittaa VILDÁ, jonka musiikki on uniikki yhdistelmä vahvoja joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Upeaäänisen Hildá Länsmanin joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat ainutlaatuisen äänimaailman, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, Saamenmaan tuulien tuiverrukseen.

Saarenkylä sai arvonimen Vuoden harmonikkataiteilija 2018. Länsman puolestaan palkittiin viime vuonna ensimmäisessä Etnogaalassa Risteys-palkinnolla ja hän on tuttu muun muassa Uuden Musiikin Kilpailussakin kilpailleesta Solju-yhtyeestä, jossa hän esiintyy äitinsä Ulla Pirttijärven kanssa.

VILDÁ oli juuri usean viikon vierailulla Chilessä, jossa monipuoliseen ohjelmaan kuului niin esiintymisiä kuin workshopeja ja musiikkivideon kuvaamista.

-Pääsimme jopa mapuche-intiaanien kouluun oppimaan heidän perinnettään: tanssia, musiikkia ja parannusrituaaleja, kertoo Viivi Maria Saarenkylä.

Teija Loponen

Etnosoi!: Ääniä pohjoisesta 10.11. klo 19 Malmitalo. Liput 13,50/8,50 e.

Edellinen artikkeliPariisista pronssia eräläisille
Seuraava artikkeliHyviä tekoja