Malmitaloon etsitään esitysten toteuttajia

Mirka Nokasta olisi mukavaa, että joku haluaisi toteuttaa yhteisötaideteoksen, johon kaikki Malmitalolla käyvät voisivat osallistua. Kuva Teija Loponen

Helsingin osallistavan toiminnan periaatteet näkyvät myös kulttuuritaloilla. Malmitalolla etsitään toimijoita sisällöntuottajiksi useampaankin tapahtumaan. Kaupunki tarjoaa tilat, tekniikan ja henkilökuntaa avuksi.

-Meillä on tosiaan tulossa useitakin tapahtumaviikkoja, joihin halukkaat saavat tarjoutua tuottamaan sisältöä.  Ensimmäinen jo pitkälle suunniteltu tapahtuma ovat marraskuiset Kaiken kansan juhlapäivät, kertoo Malmitalon kulttuurituottaja Mirka Nokka.

Kaiken kansan juhlapäivässä tähdätään yhdessä tekemiseen ja kokemiseen, ajatusten herättämiseen ja niiden syventämiseen.

Kaiken kansan juhlapäivät on Taiteilija yhteisön vahvistajana -yhteisötaideprojektin loppuhuipennuksena tuotettu soveltavan taiteen keinoin rakennettu tapahtumaviikko.

Taiteilija yhteisön vahvistajana on Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen ja Setlementtiasunnot oy:n toteuttama yhteisötaideprojekti, jota on toteutettu eri kaupunginosissa. Niissä pidettyjen tapahtumien pohjalta on tuotettu ohjelmallinen tapahtumaviikko Malmitaloon. Luvassa on ohjelmaa, tekemistä ja katsomista koko perheelle.

Parhaillaan etsitään toimijaa viikolle 9 eli helmikuun loppuun järjestämään koko viikoksi ohjelmaa. Viikko voi pitää sisällään työpajoja, esityksiä, näyttelyn tai jotain muuta toiminnallista.

-Sisällön tuottaja saa olla ihan harrastustason toimijakin, mutta vain yksi valittu toteuttaja saa koko viikoksi Malmisalin käyttöönsä, sekä tekniikan ja henkilökuntaa avuksi, se on siis tuhansien eurojen panostus kaupungilta, selventää Mirka Nokka.

Malmitalon väki valitsee tulleista ehdotuksista sellaisen projektin, jonka he arvioivat tärkeäksi ja Malmitalon ohjelmistoon sopivaksi. Asiassa tulee olla ripeästi liikkeellä, sillä ehdotuksia otetaan vastaan 1.11. asti osoitteessa malmitalo.tuotanto@hel.fi.

Useille ohjelmien tuottajille on käyttöä Malmitalon 25-vuotisjuhlissa ensi syksynä, jolloin peräti kahden viikon ajan paikalliset tekijät, osaajat, yhteisöt ja järjestöt voivat osallistua juhlien järjestämiseen.

-Meillä on jo aktiivisista asukkaista koostuva vapaaehtoisten ryhmä suunnittelemassa juhlia, mutta siihenkin mahtuu yhä uutta verta mukaan ja lisäksi kuka vain voi tarjota jotain ohjelmanumeroa tai toivoa tiettyä esiintyjää noille juhlaviikoille.

Malmitalolla järjestettiin jo tilaisuus, jossa asukkaat saivat lappusilla esittää toivomuksiaan tulevasta ohjelmasta. Vapaaehtoisten ryhmä käy ehdotuksia läpi ja valitsee niistä jatkokehittelyyn lähtevät.

-Tuolloin nousi esiin ideoita ruoan tarjoilusta, ilotulituksesta, tubettajien saamisesta paikalle, eri artistien konserteista sekä elokuvista, joissa Malmi on jollain tavalla esiintynyt.

-Eli nyt kuorot, teatteriryhmät, kaikki erilaiset osaajat tarjoamaan ohjelmaansa. Itse toivoisin mukaan jotain käsillä tekemistä, ulkona tapahtuvaa ja ylipäänsä osallistavaa ohjelmaa, Mirka kertoo.

Yksi juhlapäivistä, 15.9., on varattu erityisesti lapsiperheille, ja siihenkin saa nyt tehdä ohjelmaehdotuksia ja esittää toiveita. Tuohon päivään liittyen talossa toimivat taidekoulut tekevät yhteistyönä esityksen, jossa lapsia tullaan näkemään lavalla.

-Tavoitteena on, että ainakin osa ohjelmatarjonnasta tulee olemaan maksutonta, valaisee Mirka Nokka.

Toiveet ja ehdotukset saa laittaa malmitalon tuotannon sähköpostiin.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTasa-arvoa
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Kauko Koskinen, Terhi Peltokorpi, Björn Månsson