Tasa-arvoa

teija loponen

Tänään vietetään YK:n päivää. Yhdistyneet kansakunnat eli YK on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö, joka perustettiin 24.10. 1945. Järjestö perustettiin toisen maailmansodan jälkeen edistämään rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. YK:n ansiosta yli 80 siirtomaavaltiota on saavuttanut itsenäisyyden ja ainakin 170 konfliktia on ratkaistu rauhanomaisesti. YK:n alla toimii lukuisia erityis- ja yhteistyöjärjestöjä, kuten UNESCO ja tasa-arvojärjestö. Vaikka YK alajärjestöineen on saanut valtavasti hyvää aikaan, on työsarkaa edessä vaikka kuinka. Niin rauhan kuin tasa-arvonkin saavuttamisessa.

Alkuviikosta tasa-arvossa nähtiin eroja kuntakohtaisesti ja kuntien sisälläkin eri koulujen ja päiväkotien välillä. Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton jäsenet  aloittivat maanantaina lakon saadakseen hallituksen perääntymään irtisanomisten helpottamista pienyrityksissä koskevan lakialoitteen. Sen seurauksena osassa kouluja ja päiväkoteja ei lapsille voitu tarjota lämmintä aamupalaa eikä ruokaa. Täällä Koillisessa osassa päiväkodeista ja kouluista ruokaa sai, osassa ei. Esimerkiksi Puistolassa Puistolan Urheilijat ja Puistola-Seura olisivat halunneet tarjota lapsille soppatykistä lämmintä ruokaa, mutta sitä ei sallittu. Samanlaisia ruokatarjouksia esitettiin monissa muissa kaupunginosissa ja kunnissa, joissa lapset jäivät pariksi päiväksi kylmien eväidensä varaan. Hekin lapset, joiden kodeissa ei iltaruokaa syödä. Ja jotka ehkä jo viime viikon syyslomallakin olivat heikomman aterioinnin varassa.

Aikuisten kiistoissa lapset ja nuoret jäävät usein kärsijän asemaan. Näin käy usein myös säästökohteita etsittäessä. Siksi onkin tärkeää, että on olemassa järjestöjä, jotka paitsi tekevät työtä lasten ja nuorten parissa, myös toimivat heidän äänitorvinaan päätöksenteossa. Ala-Malmilta löytyy Parasta Lapsille ry:n toimisto ja Pelastakaa Lapset ry taas tukee muun muassa lukion oppikirjahankkeella täkäläisiä nuoria. Lapsiperheiden elämää eri tavoin tukevia MLL paikallisyhdistyksiä löytyy lähes joka kaupunginosastamme. Auttajia ei ole koskaan liikaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPukinmäki-seura 40 vuotta
Seuraava artikkeliMalmitaloon etsitään esitysten toteuttajia