Surun koskettamat tapanilalaiset koolla – Tärkeintä on auttaa yhdessä

Miten aikuinen voisi tukea nuorta? Kuvituskuva

Syyskuun lopussa joukko alueen ihmisiä sekä nuorisotoimen työntekijöitä kokoontui  Tapanilan kirkolle pohtimaan nuorten hyvin- ja pahoinvointia.

Heikki Arikka
-Kyse on yhteisistä nuorista. Haluamme olla ensisijaisesti perheiden tukena, kirkkoherra Heikki Arikka sanoo.
Kuva Teija Loponen

Miten aikuinen voi tukea nuorta vaikeassa elämäntilanteessa -tilaisuuden vetäjänä toimi kirkkoherra Heikki Arikka. Alustuksen nuorten tunne-elämän muutoksista piti perheneuvoja Katianna Ruuskanen Helsingin seurakuntayhtymästä.

Kirkkoherra Arikka puhui vastuullisesta aikuisuudesta ja yhteisen tahtotilan ja auttamisen merkityksestä.
-Nuoren pahoinvointi ei ole kenenkään syy. Taustalla on monenlaisia asioita. Yksin jääminen ongelman ja huolen kanssa on raskain ja huonoin vaihtoehto, kirkkoherra painottaa.
Osallistujia pohditutti, mitä tehdä silloin, kun nuoren käytös ja toiminta huolestuttavat? Tilaisuuden asiantuntijoiden neuvo on, että oleellista on hakea ammattiapua. On tärkeä ottaa rohkeasti yhteyttä apua tarjoaviin tahoihin ja vaatia apua.

-Jos nuoren elämä jostain syystä synkistyy ja menee pois raiteiltaan, on oltava riittävästi resursseja ja avun saamisen paikkoja. Nuorten hätään on vastattava. Hoitoon pääsyn tulee olla sujuvaa, Heikki Arikka summaa.

Paikallaolijat olivat yhteistä mieltä, että poliittisilta päättäjiltä tulee vaatia vastuullisia toimenpiteitä. Aseman turvallisuuden kohentaminen koettiin keskeiseksi asiaksi.

Tilaisuudessa mukana olleen kolmen lapsen äiti Tuulikki Vuorisen mielestä puhuminen vaikeista asioista ja koetun surun jakaminen tuntui helpottavalta, etenkin kun mukana oli asiantuntijoita tuomassa esille erilaisia näkökulmia.

Tapanilan kirkko on ollut auki ihmisille iltaisin ja aukioloa jatketaan syksyllä mahdollisimman pitkään. Sekä kirkon että kaupungin nuorisotyöntekijät ovat jalkautuneet kaduille ja tarjonneet keskusteluapua.
-Tällä hetkellä kirkko tukee perheitä, joita nuorten menehtymiset ovat koskettaneet. Samanaikaisesti ja jatkossa painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä, Arikka kertoo.

Seurakunnalla on mahdollisuus auttaa arkitasolla, kun nuori oirehtii ja perhe kaipaa apua tarjoamalla keskustelu- tai hoiva-apua suoraan tarvitsevalle.
-Koen tärkeäksi, että koulu, vapaa-ajan toimijat ja kirkko tekevät yhteistyötä nuorten hyvinvoinnin eteen. Yhteistyössä on kehittämisen mahdollisuuksia, kirkkoherra Heikki Arikka pohtii.

Myöhemmin syksyllä Malmin seurakunta järjestää alueen kaikille toimijoille jatkokeskustelutilaisuuden sekä muistelutilaisuuden.
-Keskustelutilaisuuteen kutsumme koulun ja nuorisotoimen työntekijöitä, sekä urheiluseurojen ja Tapanila-seuran toimijoita. Tarkoituksena on pohtia yhteistyön mahdollisuuksia.
Pyhäinpäivänä vietetään nuorille suunnattu muistelutilaisuus Tapanilan kirkossa, Heikki Arikka kertoo.

Henna Tarjanne-Lekola

 

Murrosikä on vaativa kasvun paikka

Lapsen ja vanhemman välistä kiintymyssuhdetta koetellaan moneen kertaan elämänkaaren aikana: yksi näistä on murrosikä.
-Nuorella on sekä tarve tankata läheisyyttä että olla erillään. Siksi on tärkeintä, että vanhempi on läsnäoleva ja saatavilla, vaikka nuori viestittäisi muuta.

-Tärkeintä on, ettei nuorta hylätä. Nuoren elämään kuuluu valtavasti haasteita ja suorituksia, siksi kodin tulisi olla paikka, jossa hän kelpaa aina, omana epätäydellisenä itsenään.

-Nuori tuntee joskus vihaa, inhoa tai raivoa vanhempaa kohtaan. Vanhemman velvollisuus aina uudestaan kelata välimatka umpeen ja muodostaa yhteys.

-On tärkeää näyttää nuorelle kiintymyksen, hyväksynnän ja rakkaudentunteita, eikä vain huomautella, saarnata, jäkättää tai murehtia.

-Monesti nuorella paha olo, ahdistus, pelko siirtyy itsetuhoiseksi käyttäytymiseksi, itsensä vahingoittamiseksi. Itsensä tappamiseen liittyvät tunteet on nähtävä tapana kertoa ”en jaksa enää, en löydä ulospääsyä.”

-Nuorella ei ole kehittynyt samanlaista suhteellisuudentajua tai kykyä ymmärtää, että tilanne saattaa helpottua.

Perheneuvoja, psykoterapeutti Katianna Ruuskanen Helsingin seurakuntayhtymä.

Edellinen artikkeliElla Laurikkalalta ravistava teos: Siirtolainen
Seuraava artikkeliLeikkipuistot ovat syyslomalla täynnä säpinää