Ella Laurikkalalta ravistava teos: Siirtolainen

Siirtolainen

-Siirtolainen on tositarinaan pohjautuva romaani. Olen haastatellut Australiassa asuvaa äitiä, joka muutti jo lapsena Ruotsiin perheväkivaltaa pakoon. Väkivalta seuraa häntä ja Australia muodostuu painajaiseksi, sekä hänelle että hänen lapsilleen.

-Australiaan muutto oli paha virhe. Mutta enhän minä voinut lapsiani sinne jättää, äiti perustelee 50 vuotta myöhemmin.

Tapaninvainiossa asuva Ella Laurikkala kertoo siirtolaisuuden tarinaa sen kokeneiden silmin, mutta muutetuin nimin. Laurikkala toteaa kirjoittaneensa kirjaa neljä vuotta.

Varsin yllättävästi päättyvän alun jälkeen kirja kertoo lapsena äitinsä Sirkan ja sisarustensa kanssa Ruotsiin lähteneestä Raijasta, joka myöhemmin muutti aviomiehensä Peterin kanssa Australiaan. Sirkka ja Raija vievät tarinaa eteenpäin vuorotellen.
Sirkka kasvattaa Raijaa, Merviä ja Karia kaivaten Suomeen jäänyttä äitiään ja hänen hiljaisia askeliaan. Nuorena avioitunut Raija seuraa sinisilmäisenä miehensä unelmaa ja muuttaa pienine lapsineen Australiaan. Elämä ei ole sielläkään helppoa ja vastoinkäymiset seuraavat toisiaan. Raijan sitkeys hämmästyttää.
Tarinankäänteet ovat rankkaa, hetkittäin puistattavaakin luettavaa.
-Todellinen tarina on vielä karmaisevampi. Kirjaan oli pakko lisätä romaanimaisia piirteitä, kevennystä, jotta lukija jaksaa, toteaa Laurikkala.

Ella Laurikkala kertoo lukijaa ravistavan tarinan sujuvasti ja koskettavasti. Riipaiset tapahtumakäänteet saavat kirjan pysymään kädessä, lukija haluaa tietää miten kullekin kävi.

Lukemisen iloa lisää se, että kirjailija on perehtynyt aiheeseensa huolella. Kirja avaa hienosti sen, millaista siirtolaisen todellisuus oli laivamatkan ajan ja perillä, kun arki ei ollutkaan auvoista, vaan elannosta joutui kamppailemaan myös uudessa kotimaassa. Siirtolaisten omat kokemukset ovat olleet Laurikkalalle kirjaa tehdessä arvokas lähde.
Laurikkala kertoo, että kirjan ”Raija” on edelleen elossa ja antoi hänelle tietoja jaksamisensa mukaan.

-Hänen sitkeyttään ei voi kuin ihailla ja hämmästellä, kaiken koetun jälkeen. Vaikka Raija teki vääriä valintoja ja tietää sen itse, tuntuu kohtuuttomalta, että yhteen perheeseen kasautuu haasteita haasteen perään.

Elämä ei ole tasa-arvoista ja Raijan tavoin moni muukin on joutunut ja joutuu kamppailemaan selvitäkseen läpi elämän. Kirjan tarina sopiikin hyvin tähän aikaan, jolloin käydään kiivasta maahanmuuttokeskustelua. Suomestakin on aikanaan joukoittain lähdetty siirtolaisiksi paremman elämän toivossa.
Ennen toukokuussa ilmestynyttä Siirtolaista Ella Laurikkala on julkaissut vuosina 2012 ja 2013 romaanitrilogian Rullakatu, Rajalat, Pitkäkatu, joka käsitteli lahtelaisen perheen kohtaloita.

Teija Loponen

Ella Laurikkala kertoo kirjastaan Siirtolainen Pukinmäen kirjastossa  18.10.  kello 18. Häntä haastattelee kulttuuritoimittaja Suvi Ahola.

Edellinen artikkeliAla-Malmin torilla avajaiset
Seuraava artikkeliSurun koskettamat tapanilalaiset koolla – Tärkeintä on auttaa yhdessä