Markus Ahosen dekkarit syntyvät Irlannissa

markus ahonen
Jäkäläpolulta kotoisin oleva Markus Ahonen käyttää kirjojensa tapahtumapaikkoina tuttuja kulmia. Tapanilankin nurkat saattavat jossain tulevassa kirjassa pulpahtaa esiin. Kuva: Veikko Somerpuro

Tapanilassa syntynyt, Martinlaaksossa kasvanut ja Turussa opiskellut Markus Ahonen on asunut jo kymmenkunta vuotta Irlannissa. Siellä syntyvät pitkälti Helsingin maisemiin sijoittuvat dekkarit. Ensimmäinen dekkarisurma tapahtui Jakomäessä.

-Haluan kuvata tapahtumapaikkoja tarkoin, siksi dekkareissani liikutaan siellä, missä itsekin olen ollut, Helsingin lisäksi Vantaalla, Libanonissa, Syyriassa ja Irlannissa. Tähän uusimpaan kirjaani siskoni kävi ystävänsä kanssa pyynnöstäni kiertelemässä joitakin paikkoja ja lähetti minulle kuvia niistä, jotta sain tarkkoja yksityiskohtia, Markus Ahonen paljastaa.

Kirjoittajaksi Ahosen herätti Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja kiusantekijät.

-Se kolahti ja kovaa, olin kuin halolla päähän lyöty. Ajattelin, että tämä on mun juttu, jospa vain itse osaisin joskus kirjoittaa samoin!

Martinlaakson poikaporukoissa pyörinyt Ahonen sai kirjallisen herätyksen Joensuun kirjasta ja toivoo, että myös hän voisi samalla tavoin antaa lähiöiden nuorille selviytymiskeinon.

-Toivon huonommankin lähtökohdan omaavien nuorten löytävän uskon siihen, että he voivat saavuttaa elämässään vaikka mitä kunhan luottavat itseensä ja tekevät töitä haaveensa saavuttaakseen.

Markus Ahonen kertoo pohdiskelevansa paljon yhteiskunnallisia asioita. Filosofisuus kiertyy myös kirjoihin.

-Haluan nostaa esiin, ettei kaikki paha asu lähiöissä, ahneita riittää rikkaissa hyvillä asuinalueilla, häikäilemättömyyttä on joka puolella, samoin tekopyhyyttä. Minulle on kuitenkin tärkeää, että kaikissa kirjoissani on lopussa jotain pilkettä paremmasta ja että paha saa palkkansa.

Ahosen dekkarit eivät sisällä rajua väkivaltaa.

-Suolenpäät eivät lentele. Kartan myös mustavalkoisuutta. Ei ole selvästi vain hyvää ja pahaa, rikollisillakin on paljon myös hyviä luonteenpiirteitä, jopa suoranaista hyvyyttä.  Harvoin kukaan on läpeensä paha. Haluan lisäksi rikkoa genrejä kirjoissani, silloin kirjat kestävät paremmin aikaa.

Ahosen teoksissa jotkut teemat jatkuvat kirjasta toiseen ja joskus saatetaan viitata parin kirjan takaisin henkilöihin tai tapahtumiin.

-Tietyt asiat ovat aina kasassa, ennen kuin alan kirjoittaa. Saatan myös kirjoittaa lopun ensimmäiseksi, sitten alun, tukipilarit asettuvat keskelle, hän kuvailee kirjoittamistekniikkaansa.

Ahonen kirjoittaa mielellään kirjastossa, suomalaisen Amorphiksen soidessa kuulokkeista.

Markus Ahonen opiskeli nuorena viestintää ja kotimaista kirjallisuutta. Työuraan on kuulut toimittajan työtä, tv-käsikirjoituksia ja nykyään hän työskentelee kirjeenvaihtajana ja vapaana kirjoittajana Irlannista käsin.

-Mieli veti tv-reportteriksi ulkomaille ja sen aika koitti kun poika oli sopivan ikäinen ja Irlanti sopi vielä silloisen vaimoni työkuvioihin, Ahonen kertoo.

Uudessa asuinmaassa Suomessa aloitettu kirjoittaminen jatkui, syksyllä ilmestyi Ahosen dekkarisarjasta jo neljäs osa.

Ahosen ensimmäinen romaani, vielä Suomessa kirjoitettu Meduusa sai kolmannen palkinnon Kouvolan Dekkaripäivien 10-vuotisjuhlavuoden dekkariromaanikilpailussa vuonna 2006. Toinen Helsingin poliisin Markku Isakssonin tutkimuksista kertova romaani Palava sydän julkaistiin vuonna 2008 ja kolmas Jäljet vuonna 2014. Neljäs osa Sydämenmurskajaiset ilmestyi WSOY:n kustantamana alkusyksystä ja sitä Markus Ahonen saapui esittelemään muun muassa Kirjamessuille.

Ahosen tuotantoon kuuluu myös e-kirjoina ilmestyneet novellikokoelmat Kotipaikkani on rakkaus, lastentarinakokoelma Karkaileva bussi ja kaiken maailman ihmeelliset vempeleet sekä lapsille ja aikuisille suunnattu novellikokoelma Haikarasaaren vauvasatama ja muita tarinoita. WSOY julkaisi keväällä 2016 paranneltuina pokkareina Ahonsen kolme ensimmäistä dekkaria.

Uusi kirja on jo työn alla. Ennen Irlantiin palaamistaan Markus kierteli Koillis-Helsinkiä kuvaamassa sopivia tapahtumapaikkoja seuraaviin teoksiinsa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLex Malmi kisaa Euroopan kulttuuripalkinnosta
Seuraava artikkeliMalmin sairaalan henkilökuntaa riivaa vatsatauti