Lex Malmi kisaa Euroopan kulttuuripalkinnosta

Europa Nostran asiantuntijat Rienko Wilton ja Sara van Rompaey MLY:n Raine Haikaraisen kyydissä tutustumassa Malmin lentoaseman ympäristöön. Kuva Raine Haikarainen

Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä ajava Lex Malmi -kansalaisaloite on ehdolla palkinnon saajaksi Europa Nostran kulttuuriperintökilpailussa.

Lex Malmin tavoitteena oleva laki takaisi Helsinki-Malmin lentoaseman säilymisen ilmailukäytössä. Samalla se säilyttäisi lentoaseman merkittävät kulttuuriperintöarvot, nyt niitä uhkaa kaupungin suunnitelma hävittää kiitotiet asuinlähiön rakentamiseksi.

Euroopan johtava kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsi Helsinki-Malmin lentoaseman yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta vuonna 2016.

Lex Malmi nosti Malmin lentoaseman valtakunnalliseksi asiaksi. Kansalaisaloite kokosi ennätysajassa, kahdessa kuukaudessa, yli 56 000 kannattajaa.

Erityisesti kentän kulttuurihistoriaan perehtynyt hallituksen jäsen Samuli Kallio toteaa, että Lex Malmissa toistuu lentoaseman rakentamisessa 30-luvulla ilmentynyt sisu. Koko hanke on tehty vapaaehtoisvoimin. Lex Malmi -ydinryhmän tukena on ollut eri alojen asiantuntijoita, kuten johtavia lakimiehiä. Kaikki ovat toimineet ilman korvausta.

Europa Nostran palkinnot jakaa maailmankuulu oopperalaulaja ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo toukokuussa Turussa. Palkintojuhla on osa isoa eurooppalaista European Heritage Congress -kulttuuriperintötapahtumaa, joka järjestetään osana itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Ohjelmaan on suunniteltu myös tutustumiskäynti Malmin lentokentällä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliUrheilukeskus täynnä hyvää energiaa
Seuraava artikkeliMarkus Ahosen dekkarit syntyvät Irlannissa