Markus Ahosen viidennessä Isaksson-dekkarissa jännitystarinaa kotikulmilta

Markus-Ahonen
Markus Ahonen on saavuttanut Isaksson –dekkareillaan tason, jossa kirjailijalta odotetaan ja toivotaan innokkaasti jatkoa sarjaan. Kuva Teija Loponen

Puistolan Aurinkomäki, Malmin hautausmaa, Pihlajamäki ja Viikki. Markus Ahosen rikosromaanissa piipahdetaan useissa Koillisen kaupunginosissa, tällä kertaa ei kuitenkaan Tapanilassa, jossa nykyään Irlannissa asuvan kirjailijan lapsuuden kotitalo sijaitsee.

-Tapahtumien sijaintipaikkojen tuntemus ja tarkka kuvaus tekee tekstistä uskottavampaa. Siksi käyn aina Suomessa vieraillessani kiertämässä kohteita, joita aion kirjoissani käyttää. Puolitoista vuotta sitten kiertelin Puistolassa ja Pihlajamäessä katsomassa tähän kirjaan sopivia paikkoja ja samalla piipahdin Tapanilassa toteamassa, että on se yhä tallella, ihan radan tuntumassa oleva talo, jossa olen syntynyt, , Markus Ahonen kertoo.

Sieluttomat –dekkari kulkee ympäri pääkaupunkiseutua, mutta vie vielä välillä myös Srebrenicaan. Nekin maisemat ovat Markukselle tuttuja.

-Itse asiassa yksi sumuinen ajoreissu siellä oli niin vaikuttava, vähän pelottavakin kokemus, että päätin käyttää sen tilanteen joskus kirjassani. Nyt se löytyy Sieluttomista.

Sieluttomat kertoo nimensä mukaisesti rikollisista, joille ei tunnu tuottavan mitään ongelmaa aiheuttaa kärsimystä ja hätää sivullisille, jopa lapsille. Samanaikaisesti kirjassa kuvataan ryöstökoplaan kuuluvien elämää arkisine iloineen ja murheineen. Ahonen filosofoi mielellään ja nytkin hän löytää kirjan hahmoista kykyä sekä hyvään ja pahaan. Hän halusi myös paneutua siihen, miten kukin rikollisjengin jäsen tuli siihen liittyneeksi.

-Haluan mennä henkilöiden pään sisälle ja pohtia, mitä he ajattelevat tilanteestaan ja tekemisistään. Aina on ripaus inhimillisyyden etiikkaa ja haluan, että lukijalle jää hyvä fiilis. Väkivaltaa en kuvaile, vaan totean.

Kirje etenee vauhdikkaasti ja välillä yllätyksellisinkin kääntein. Kilpajuoksu on kovaa ja Isaksson tutkimusryhmineen tekee ympärivuorokautisia päiviä päästäkseen askeleen edelle rikollisjoukkuetta.

WSOY:n kustantama Sieluttomat on viides Isaksson –dekkari. Hyvän kirjan tavoin jokainen sarjan teos on luettavissa myös erikseen, mutta sarjaa lukeneille päähenkilö Isakssonista ja muista tutuista poliiseista aukeaa taas uusia puolia.

Ahosen tapa kirjoittaa on jonkin verran tavallisuudesta poikkeava. Osa Sieluttomat –kirjan luvuista on jo 7-8 vuotta sitten syntyneitä, valtaosa kuitenkin kirjoitettu viime talvena, pääosin yöaikaan. Usein hän kirjoittaa ensin kirjan alun ja lopun, sitten vasta keskiosaa.

-Käytän jatkuvasti hyväkseni kaikenlaista näkemääni, kuulemaani ja kokemaani. Tämä rosvokoplan idea kaapata perheenjäsenet ja siten pakottaa työntekijä auttamaan ryöstöissä juontaa nykyiseen asuinpaikkaani Irlantiin, jossa tuollaista tapahtui paljon lama-aikana, Markus Ahonen kertoi ollessaan Helsingissä kirjanjulkistuskiertueellaan.

Kaikki Ahosen dekkarit löytyvät myös äänikirjoina.

Sieluttomat julkaistiin maaliskuun lopulla ja sitä löytyy jo myös kirjastoista.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPäihteiden käyttäjien oikeudet voittivat lasten oikeudet 1-0
Seuraava artikkeliKenraaliharjoitus toi hopeaa