Fallkullan hummat halutaan kunnon talliin

Fallkullan poni
Fallkullassa selvitetään, mitä maksaa varastotilan muuttaminen talliksi, jossa on puolilämmin tila, juokseva vesi ja wc. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupunki tutkii parhaillaan, miten Fallkullan kotieläintilan hevostoiminnan mahdollisuuksia voisi parantaa. Yhtenä suunnitelmana on kunnostaa talliksi tilan yksityiskäytössä oleva rakennus.

Fallkullan kotieläintilan hevostallit ovat auttamattoman vanhanaikaisia. Tilan neljä hevosta on sijoitettu kahteen eri pikkutalliin. Toinen on alkujaan ollut sauna ja toinen autotalli. Niihin mahtuu vain karsinat. Vesi ja painavat tarvikkeet pitää tuoda maitokärryillä.

Nuoret hoitavat hevosia taivasalla, sillä ahtaissa karsinoissa hoitaminen ei ole turvallista.
Paremman tallin ja toimintatilojen saamiseksi on tehty valtuustossa toivomusponsi. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on vastannut ponteen, että parempi talliympäristö olisi perusteltua, mutta se edellyttää kaupungilta sitoutumista eli rahaa.

Tällä hetkellä kaupunki perii talliksi kaavaillusta varastotilasta vuokraa 17 622 euroa vuodessa. Jo nyt on laskeskeltu, että jos tila irtisanottaisiin ja kunnostettaisiin talli- ja kokoontumistilaksi esimerkiksi 500 000 eurolla, saattaisi tilavuokra liki kaksinkertaistua.

Tallitoiminnan kehittämisen puolesta puhuvat kävijäluvut. Kaikenlaisten kotieläinten hoitaminen Fallkullassa on erittäin suosittua. Viime vuonna laskuri näytti tilalla käyneen 17 435 eläintenhoitajaa.
Hevostoiminta edistää nuorten osallisuutta, sosiaalista kasvua ja hyvinvointia. Hevosia voivat harrastaa myös nuoret, joilla ei ole mahdollisuutta käydä hoitamassa hevosia yksityistalleilla.
Fallkullan työntekijöiden vinkkelistä hevosten sijaitseminen yhdessä tilassa sujuvoittaisi hevosten hoitoa ja helpottaisi henkilöstötilannetta.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSyksyn tuomaa
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Björn Månsson, Sinikka Vepsä, Veronika Honkasalo