Koillisen VPK:t kovassa vedossa: Vuoden 2018 Helsinki-Malja Pukinmäen VPK:lle – Puistola pronssille

Tulta päin ja voittoa kohden. Kuva Torbjörn Stenholm

Pelastuslaitoksen järjestämässä perinteisessä Helsinki -päivän sopimuspalokuntien Helsinki Malja tieto-,  taito- ja kalustokilpailussa voiton otti Pukinmäen VPK.

Helsinki-Malja -kilpailuja on järjestetty -60 luvulta lähtien. Tänä vuonna kisaamassa olivat kaikki 14 Pelastuslaitoksen sopimuspalokuntaa.

-Pukinmäessä on syytä juhlaan, sillä tämä oli vasta toinen kultamitalimme. Edellinen voitto tuli vuonna 2012 palokunnan juhliessa 100-vuotista olemassaoloaan ja tuota ennen on muutama hopea- ja pronssisija, kertoo Pukinmäen VPK:n päällikkö Kimmo Ruusuvuori. Hän oli kilpailujoukkueessa tehtäväpaikalla kolme.

Kilpailu käynnistyi tieto-osuudella Pelastuslaitoksen auditoriossa, tällä kertaa painotettiin laaja-alaisesti omatoimista varautumista ja turvallisuusviestintää.

Taito- ja kalusto-osuus järjestettiin Hakaniemen torilla.

Ensimmäisenä tehtävänä oli tehdä perusselvitys siirtokontin katon yli. Perustehtävässä sammutusletku viedään kohteeseen sammutusyksiköltä ja katon ylitykseen käytetään sarjatikkaita. Tehtävä oli suoritettu, kun vesi saatiin virtaamaan kontin toisella puolella.

Toisessa tehtävässä yksikkö jatkoi kaasupalopaikalle sammuttamaan liekit. Paloalue oli savurajan takana, eli sinne mentäessä piti pukea paineilmahengitysmaski päälle.

Kolmannessa tehtävässä palopaikalta löytynyt noin 70 kg potilas ”kylmäkalle” kannettiin hätäsiirtona lähtöpisteeseen siirtokontin katon kautta.

-Tämä oli varmaan tuskaisin vaihe kaikille juuri tuon velton ja painavan potilaan raskaaksi osoittautuneen siirron takia. Hankalin vaihe oli katon ylitys, jossa käytimme narua nostoon ja laskuun sekä avustimme tikapuilta siirtoa. Ajanotto pysäytettiin kun kaikki miehistön jäsenet, potilas ja kalusto oli takaisin lähtöpisteessä, kertaa Ruusuvuori.

-Maaliin tullessa kaikkia puuskutti ja osalla jalatkin meinasivat krampata. Aina parannettavaa löytyy, mutta mielestämme suorituksemme meni hyvin. Palkintojen jaossa joukkuetta hieman jännitti, mutta viimein kuultu: ”1. sija Pukinmäen VPK”, sai riemun nousemaan. Tätä sietää palokunnalla juhlia taas kerran ja tästä on mukava jatkaa harjoitteluja vieläkin paremmaksi, iloitsee päällikkö Kimmo Ruusuvuoro.

Puistolan VPK ylsi kolmoseksi, Malmi oli kuudes ja Tapanila sijalla 13.

Teija Loponen