Tapulikaupunkiin ja Suutarilaan 350 000 euron osallistava kulttuuripotti

Tapulikaupunki voi täyttyä kulttuurinnälkäisistä seuraavan kolmen vuoden aikana. Kuvassa Prinssi Avion ja Juno Tapuli-päivillä 2011. Kuva Sami "Frank" Muttilainen

Tapulikaupunki-Suutarila on yksi kolmesta helsinkiläisalueesta, jonne kaupunki haluaa lisää kulttuuritoimintaa. Helsingin malliksi nimitetyn hankkeen avulla kulttuuri ja taide halutaan tuoda ruohonjuuritasoon ja sinne, missä tarjonta on niukkaa.

Sarjassaan toisesta kolmivuotisesta hankejaksosta on päättänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto. Alueille on tulossa yhteensä 1 050 000 miljoonan euron rahapotti, jolla lisätään alueiden kulttuuritarjontaa vuosien 2019-2021 aikana.

Taustalla on huomio, että kulttuurin tukeminen ja tarjonta on keskittynyt kulttuurilaitosten liepeille ja etenkin kantakaupunkiin. Laitakaupunki jaa varsinkin sen lähiöt ovat jääneet paitsioon.
Nyt mukaan valitut muut alueet ovat Kannelmäki-Malminkartano ja pilottivaiheessakin mukana ollut Vuosaari. Pilotti päättyy tänä vuonna. Vuosaaren lisäksi siinä on ollut mukana Kaarela, Maunula ja Jakomäki. Hankerahalla on toteutettu esimerkiksi Pääosassa Jakomäki -ryhmän tekemä iso teatteriesitys.

Tapulikaupunki-Suutarila-akselille potista pyörähtää kolmasosa. Rahaa voivat hakea elokuun lopulle asti kulttuurialan ammattilaiset asukkaita mukaan tempaavan kulttuuritoiminnan järjestämiseen. Tuen saajat päätetään tämän vuoden loppuun mennessä.

Kulttuuritoimi aikoo myös selvittää yhteistyötä ajatellen, että mitä paikallistoimijoita alueilta löytyy.
– Näen tässä suuren mahdollisuuden elävöittää Tapulia toimijoiden kanssa kimpassa, mutta siihen tarvitaan myös asukkaiden mukaan tuloa ikään katsomatta, iloitsee Tapulikaupungin tarpeista valtuustossa aktiivisesti meteliä pitänyt Sami ”Frank” Muttilainen (vas.).
Sittemmin itähelsinkiläistynyt Tapulikaupungin kasvatti tunnetaan Tapulikaupungissa edelleen alueen puolestapuhujana. Hän on ollut osaltaan vaikuttamassa, että virkamiehet ja poliitikot ottivat mukaan nyt myös Tapulikaupungin.
– Stadi pitää hahmottaa kokonaiskuvallisesti. Tapuli on unohdettu ja jäänyt pahasti ulkopuolelle. Ei se niin saa olla. Varsinkin kun Stadilla on linjana alueiden yhdenvertaistaminen, muistuttaa valtuutettu Muttilainen.

Tuettavia alueita valitessa on Tapulikaupungin ja Suutarilan valtteina pidetty muun muassa paikallistoimijoiden lisääntynyttä aktiivisuutta. Tätä kulttuuritoimi haluaa osaltaan auttaa voimistumaan. Valintaan vaikutti myös se, ettei alueella ole kulttuurikeskusta tai kylätilaa.

Kulttuuritoimella on hankkeen suhteen kunnianhimoisia päämääriä. Tavoitteena sytyttää jotakin uutta lähiöprojektin raunioille. Samalla tukea aiotaan jakaa aiempaa pienemmälle joukolle, jotta isojen taidelaitosten vakituinen henkilöstö juurruttaisi työtapoihinsa alueellisen ajattelun ja osaamisen.
Sen lisäksi kulttuuritoimi on avannut keskustelun kaupunkiympäristön toimialaan päin.

Aikomuksena on kartoittaa, onko jollain kohdealueella kaavoitukseen tai rakentamiseen liittyviä hankkeita, joissa kulttuurin avulla osallistaen voisi lisätä alueiden vetovoimaa ja asukkaiden roolia. Mallia on haettu Helsingille Lyonin Art Biennalesta. Lyonissa kulttuurihankkeet ovat olleet keskeisiä välineitä 2000-luvulla muun muassa segregaation eli alueellisen eriytymisen torjunnassa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKoillisen VPK:t kovassa vedossa: Vuoden 2018 Helsinki-Malja Pukinmäen VPK:lle – Puistola pronssille
Seuraava artikkeliTapanilan puistotalkoot tavoitteessaan