Keskikesän juhlaa

teija loponen

Juhannusta sanotaan keskikesän juhlaksi. Monien mielestä kesä kuitenkin alkaa vasta juhannuksesta, jolloin valtaosa työssäkäyvistä jää lomalle. Tosin tänä vuonna kesä alkoi jo toukokuun alussa kelien puolesta, juhannukselta se muuttuu ehkä sateisemmaksi. Keskikesän juhlan nimi on kuitenkin saanut pohjan kesäpäivänseisauksesta, joka osuu nyt juhannusaaton aattoon. Kesäpäivänseisaus on vuoden pisin päivä ja pohjoisessa aurinko ei laske lainkaan. Täällä etelässä kesäpäivänseisaus tietää sitä, että yö alkaa taas pidentyä. Ehkäpä tuo yötön yö on syynä sillekin, että juhannusaattoiltana salkoon nostettu lippu saa siinä liehua kerrankin yön yli. Juhannuksena lipun saa nostaa aattona salkoon kello 18 ja se lasketaan vasta juhannuspäivänä kello 21

Juhannuksen jälkeen moni jää lomille ja se näkyy myös palvelutarjonnassa. Osa päiväkodeista, leikkipuistoista ja terveysasemistakin menee kiinni ja avautuu vasta kesän jälkeen.  Samoin osa perheistä lähtee mökeilleen tai muuten lomailemaan. Lomareissuille lähdöstä on mukava iloita sosiaalisessa mediassa, mutta samalla tulee julistaneeksi, että koti on tyhjillään. Tuo viesti voi tavoittaa muitakin kuin omat hyvät kaverit. Naapureita kannattaa pyytää pitämään silmällä mahdollisia ylimääräisiä kotitalolla liikkujia. Hyvillä naapurisuhteilla onnistuu myös postilaatikon tyhjennys. Pitkään poissa ollessa kannattaa omakoti- tai rivitaloasukkaiden käyttää ystäviä avuksi ruohonleikkuussa ja pihakasvien kastelussa, jotta ne eivät paljasta lomareissussa oloa. Samaten lomalle lähtiessä kannattaa tarkistaa, etteivät hanat jää valumaan, tuuletusikkunat raolleen tai vara-avain ovimaton tai kukkapurkin alle, josta se on turhan helppo löytää.

Kesää kohden rakennustyöt työmailla jatkuvat ja se heijastuu Pasilan aseman kohdalla myös Koilliseen. Kaikki lähijunat eivät ajakaan normaalisti Rautatieasemalta pohjoiseen ja päinvastoin, vaan osa junista tyssää Pasilaan. Muutenkin kesäaikataulut astuivat jo voimaan julkisessa liikenteessä ja tihennystä vuoroväleihin saadaan vasta koulujen alun aikoihin. Vielä muutama viikko ja sitten myös me Lähitieto-lehdessä pidämme muutaman viikon lomatauon.  Sitä ennen tulee kuitenkin vielä kaksi lehteä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPitkä kisakausi paketissa – Erä mukana MM-hopeassa
Seuraava artikkeliPuiden kaato ja kivipenger käynnistävät Jakomäen sydämen rakentamisen