Lapset ja Suomi

teija loponen

Suomen lapsiluvun pienenemisestä on puhuttu paljon. Osa ei halua tehdä lapsia epävakaaseen maailmaan, mutta myös muita syitä löytyy. Lapsiperheellisen asema ei ole ihan helppo. Lapsilisät ovat pienentyneet, mutta samalla erilaiset lapsiin liittyvät kulut kasvaneet. Päiväkotipaikkojakaan ei välttämättä helposti kodin läheltä löydy, esimerkiksi Puistolasta joudutaan viemään lapsia aina Sepänmäkeen asti päivähoitoon. Leikkipuistorakennuksia on jouduttu sulkemaan Tapaninvainiossa ja  Tapulikaupungissa, Ala-Malmille taas uudisrakennusta odotellaan jo monta vuotta sitten palaneen tilalle. Nuorisotilojakaan ei joka kaupunginosasta löydy. Näilläkin seikoilla voi olla tekemistä lapsiluvun kanssa.

Leikkipuistoilla on iso merkitys etenkin pienten koululaisten kohdalla etenkin nyt, kun kesälomakausi on alkamassa. Leikkipuistoissa on tarjolla myös ohjattua toimintaa ja kesällä niistä saa lämpimän lounaan. Vanhempien lomat ovat yleensä lasten lomataukoa lyhyemmät ja yksin ei alle kymmenkesäisiä haluta kotiin jättää. Kaikilla ei ole lähellä isovanhempia auttamassa lasten hoidossa, joten leikkipuistot ja erilaiset vaikkapa urheiluseurojen tai partion leirit ovat tärkeänä apuna vanhemmille. Leirien turvalliset aikuiset ja nuoret ovat tärkeitä lapsen hyvinvoinnista huolehtimisessa.

Maanantaina liehui monessa salossa lippu, vaikka ei ollut mikään kalenterista löytyvä virallinen liputuspäivä. Suomen lipun katsotaan syntyneeksi tasan 100 vuotta sitten 28. toukokuuta 1918, kun nykyinen lippumme hyväksyttiin eduskunnassa Suomen tunnukseksi. Tästä syystä sisäministeriö suositteli maanantaita yleiseksi liputuspäiväksi. Seuraavan kerran liput hulmuavat monissa saloissa lauantaina vastavalmistuneiden ylioppilaiden ja muiden koulunsa päättäneiden kunniaksi. Koillisen lukioista valmistuneiden valkolakin saaneiden nimilistat löytyvät Lähitiedon kotisivuilta. Onnea uusille ylioppilaille!

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeli– Ottakaa vain reippaasti yhteyttä, toivoo Koillisen stadiluotsi Outi Rissanen
Seuraava artikkeliTästä ei tykätä: Puistolan lähiposti on nyt Vantaalla