Suutarinkodin mummot ja papat kyläilivät leikkipuistossa

Suutarinkodin mummot ja papat ja Linnunradan leikkipuiston väki esittäytyivät alkuun toisilleen. Kuva Teija Loponen

-Minä olen Samuel ja olen ikään kuin juontajana tässä, kertoili 7-vuotias poika leikkipuiston pihalle kertyneille vanhuksille. Meillä on teille tehtyä ohjelmaakin, hän lisäsi.

Leikkipuisto Linnunradan lähellä sijaitsevan Suutarinkodin asukkailla on jo aiemmin ollut yhteyksiä läheiseen päiväkotiin, josta käyty esimerkiksi laulamassa asukkaille.

Nyt ohjaaja Sanna Hiltunen on alkanut kehitellä yhteistyötä muidenkin tahojen kanssa. Viereisessä leikkipuistossa oltiin valmiita ottamaan mummot ja papat kylään koululaisten iltapäiväryhmään yhteiselle kahvi-/mehutuokiolle. Lapset jopa innostuivat asiasta niin, että alkoivat kehitellä erilaisia ohjelmanumeroita vieraille esitettäväksi. Niinpä vierailijat saivatkin katsella muun muassa erilaisia sirkustemppuja.

Sitä ennen oli jo käyty nimi- ja ikäkierros, myös mummot ja papat halusivat kertoa ikänsä kun lapsetkin niin tekivät.

-Mitähän me voisimme jatkossa tehdä yhdessä, kyseli Sanna paikallaolijoilta.

-Pizzaa, hihkaisi Voitto-pappa. –Joo, vastasivat lapset.

Herkutteluun vaikuttikin olevan molemmilla tahoilla intoa ja Sannan tuomat, lasten jakamat pikkuleivät katosivat moniin suihin jo ennen kahvikupin saantia.

Birgitta-mummo ehdotteli puhumista koulukokemuksista ja myös yhteinen tuolijumppa sai kannatusta. Myös Suutarinkodin taideryhmään lapset olisivat tervetulleita ja läksyapuakin olisi tarvittaessa tarjolla.

Leikkipuiston ohjaaja Samuli kertoi, että leikkipuiston väki oli keväällä käynyt etukäteen ilmoittamassa vappukulkueestaan ja silloin monet vanhukset olivat sitä seuranneet ikkunoista.

-Ensi keväänä tulette ihan ulos katsomaan ja vaikka mukaan kulkueeseen, Samuli kannusti. – Ja jo sitä ennen Tonttupolulle.

Teija Loponen

Suutarinkodissa hoivapainotus

Lilinkotisäätiö on vuonna 2004 perustettu yksityinen säätiö, joka tarjoaa sekä eritasoista palveluasumista helsinkiläisille mielenterveystoipujille että avointa toimintaa. Suutarinkodissa toiminta alkoi marraskuussa 2008. Puolitoista vuotta sitten toimintaa profiloitiin ja ympärivuorokautisessa tehostetussa asumispalvelussa painottuu nyt ikääntyvien mielenterveystoipujien hoivan tarve.

-Asukkaat asuvat vuokrasuhteessa omissa asunnoissaan ja hoitavat itsenäisesti omia asioitaan siinä määrin kuin kykenevät. Apua on tarjolla kaikkiin arjen toimiin ja palvelut tuodaan asukkaan luokse. He saavat yksilöllisen tarpeensa mukaisesti apua muun muassa lääkehoidossa, kodinhoidossa, pyykkihuollossa ja omasta hygieniasta huolehtimisessa, kertoo talon johtaja Kirsi Viiri.

Terveyspalvelut asukkaat saavat Suutarilan terveysasemalta, jonka kanssa yhteistyö on erittäin hyvää ja toimivaa. Myös Siltamäen apteekin kanssa on mutkatonta yhteistyötä.  

-Koska Suutarinkodin asukkaat ovat ikääntyviä ja meillä on hoivapainotus, ovat työntekijämme saaneet hoivapainotteista lisäkoulutusta, kertoo Viiri.

Viriketoimintaan panostetaan paljon ja halukkaiden kanssa tehdään monenlaisia retkiä, käydään teatterissa ja kesällä nautitaan luonnonrauhasta Vihdin kesäpaikassa.

Uintiryhmä perustettiin yhden asukkaan toiveesta, samoin kädentaitoja harrastetaan asukaslähtöisesti.

-Sanna Hiltusen toimenkuvaan kuuluu erityisesti juuri viriketoiminnan ja yhteistyön kehittäminen lähiseudun toimijoiden kanssa, Viiri lisää.

Aiemmin Suutarinkodin tiloja saattoivat käyttää naapuruston toimijat esimerkiksi erilaisten kokousten pitämiseen, mutta hoivapainotuksen seurauksena tilat tarvitaan nykyään iltaisinkin omaan käyttöön.

-Erilaisia yhteistyökuvioita kehittelemme kuitenkin hyvin mielellämme eri tahojen kanssa, muistuttavat Sanna Hiltunen ja Kirsi Viiri.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPukinmäen uudet kerrostalot ehdolla Rakentamisen Ruusun saajaksi
Seuraava artikkeliLasten asialla