Jakomäen allianssin tavoitebudjetti lainehti yli

Arkkitehtikilpailun voittanutta Demos-työtä on esitelty jakomäkeläisille. Bruttoneliömetreiltään 10 990 olevaan uudisrakennukseen tulee noin 210 lapselle päiväkoti ja 740 oppilaalle peruskoulu. Tilankäyttöä tehostamalla kouluun voi mahduttaa 814 oppilasta.

Jakomäen keskiosan kehittämisen tavoitebudjettina ollut 30 miljoonaa euroa on poksautettu jo atomeiksi. Nyt puhutaan jo yli 37 miljoonasta eurosta. Sen päälle tulee liuta muita kuluja.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti torstain kokouksessaan, että jaosto pyytää kaupunginhallitusta hyväksymään hankesuunnitelman, jossa Jakomäen sydän -palvelurakennuksen teko voi maksaa enimmillään 37,18 miljoonaa euroa. Arvonlisäveron kanssa maksimisumma nousee liki 46 miljoonaa euroa.

Summan ulkopuolelle jää pino muita kuluja. Esimerkiksi tontin betonintäyteisiin pohjatöihin on myönnetty jo aiemmin 340 000 euroa.
Ensivaiheen purkukulujakaan ei laiteta tavoitebudjettiin. Suunnitelmissa on purkaa ensimmäiseksi Jakomäen leikkipuiston rakennus sekä alakoulun sivurakennus. Laskelmien mukaan niiden purku maksaa 340 000 euroa ilman veroja.

Samoin tavoitebudjetista puuttuu väistötilakustannuksia. Jakomäen leikkipuistolle on katsottuna pariksi vuodeksi väliaikainen paikka päiväkoti Kotilon naapurista. Torstain kokouksessa asia päätettiin aivan omana esityksenään niin, että Kolupolku 10 päiväkotiviipaleelle myönnetään runsaat 1,3 miljoonaa euroa, josta reilu 700 000 kuluu vuokriin ja loput väliaikaistilan rakentamiseen.

Jakomäen koulu-, päivähoito-, nuoriso- ja asukastoimintaan tarkoitetun rakennuksen teko on ajoitettu vuosille 2019-2020.
Suunnitelmien mukaan peruskoulun ja päiväkotien toiminta jatkuu pääsääntöisesti niiden nykyisissä tiloissa niin kauan, että uudet tilat valmistuvat kesällä 2020. Remontin aikana liikuntatunteja varten aiotaan vuokrata koulun vieressä olevasta hallista aikoja 18 000 veroeurolla lukukaudessa. Purkamiselta säästyvän uimahallin päällä on liikuntasali, joka on tarkoitus peruskorjata.
Hanketta varten perustetussa allianssissa rakentajayhtiö NCC-Optiplan, Auer-SandåsArkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Opus Oy sekä Helsingin kaupunki. Projektissa  osapuolet vievät hanketta eteenpäin yhteisvastuullisesti riskit ja hyödyt jakaen.

Allianssityöryhmän suunnittelukustannukset ilman veroja ovat tällä hetkellä 360 000 euroa.  Lisäksi arkkitehtuurikilpailussa on palkittu suunnittelijoita 240 000 euron edestä. Summat eivät ole tavoitebudjetissa.

Jakomäen allianssi

  • Rakennushankkeen toteutusmuoto, jossa tilaaja hankkii suunnittelijat ja rakentajat kehittämään ja toteuttamaan hankkeen yhdessä tilaajan kanssa.
  • Allianssin periaatteita ovat yhteinen organisaatio ja yhteiset tavoitteet sekä riskien ja hyötyjen jakaminen.
  • Hankkeen enimmäishinnassa on mukana allianssin tavoitekustannuksia ja tilaajan kustannuksia. Lisäksi tilaaja huolehtii hankkeen valmistelukustannuksista, tilaajan riskivarauksesta ja bonusjärjestelmästä.
  • Bonuspoolista voi jakaa kannustinpalkkioita tulostavoitteiden toteutuessa.
  • Kehitysvaihetta seuraa toteutusvaihe, jossa allianssi määrittää sitovat tulostavoitteet ja asettaa näiden seuraamiselle mittarit. Toteutusvaihe kattaa hankkeen rakentamisvaiheen erikseen sovittavine jälkiseuranta-aikoineen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKaupunki ja vapaaehtoiset yhteistyössä: Tapanilan rytöpuisto saa uuden ilmeen
Seuraava artikkeliValtava yleisömeri laski yhteen ääneen Viikin lehmät laitumelle