Kaupunki ja vapaaehtoiset yhteistyössä: Tapanilan rytöpuisto saa uuden ilmeen

Vesa Koskikallio, Armi Koskela sekä Hannu ja Eira Ormio tutkailemassa mosalaisten suunnitelmaa ja puistossa nykyisin olevia risukasoja ja viime kesän jättipalsamiviidakkoa. Kuva Teija Loponen

Tapanilannummen puiston kunnostus käytettävään kuntoon sai maanantaiaamuna reippaan lähtölaukauksen. Sen seurauksena ensi viikolla saattavat metsurit jo raivata puita pois ja talkooväki aloittaa risujen keruun.

Tapanilalaisen kyläaktiivi Eira Ormion idea Stebupuistosta, luonnonmukaisesta keitaasta keskellä Tapanilaa saattaa hyvinkin toteutua kaupungin suosiollisella avustuksella ja nopeamminkin kuin uskallettiin arvella.

Maanantaiaamuna Errun ja Hannu Ormion sekä Tapanilannummen puistoa vastapäätä muuttavan Tiina Heiskasen kutsusta puistoon saapuivat kaupungin vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela ja metsätyövastaava Vesa Koskikallio katselemaan tapanilalaisten tekemää puistosuunnitelmaa ja kuulemaan toiveita siitä, mitä kaupungilta toivottaisiin.

Metsävastaava Vesa Koskikallio katsasti nuoria ja vanhoja puita ja yhteisymmärrykseen päästiin siitä, että muhkea vanha petäjä säilyy, samoin osa raidoista ja nuoret kuuset sekä muun muassa isotuomipihlajien rypäs. Päiväkodin aidan vierustalta lähtevät vaahterat, samoin valtaosa polun toisen puolen vaahteroista. Sen sijaan korkea vanha kanto saa jäädä hyönteishotelliksi.

-Metsuri voi tulla jo ensi viikolla, rungot siis pätkitään kolmimetrisiksi ja vapaaehtoiset sitten hoitavat risut kasaan ja kaupunki hakee ne pois, totesi metsävastaava Vesa Koskikallio sen jälkeen, kun mosalaiset olivat huomauttaneet, ettei kaupungin tarvitsisi puunrunkoja pois kuljettaa. Rungoista järjestetään taas klapitalkoot halukkaille ja lisäksi osa isommista rungoista jää puistoon maarungoiksi lapsia ilahduttamaan.

Risujen kokoamisen lisäksi vapaaehtoisille jää risukkojen kaataminen, kuivuneiden jättitattarien varsien kaato ja moneksi vuodeksi eteenpäin vieraslajien niittäminen, jotta kannasta päästäisiin lopullisesti eroon.

Puistoon jää myös vanhoja omenapuita ja osa vadelmapensaista, uusia marjapensaitakin on listalla viljelylaatikoiden lisäksi.

-Niihin teidän kannattaa hakea kaupungilta projektiavustusta, opasti Armi Koskela.

Isoja kiviä ei kumpikaan uskaltanut puistoon luvata, mutta Koskela lupasi tutkailla, josko joltain kaupungin työmaalta sellaisia löytyisi. Samaten hän selvittelee osin kaupungin puolelle levinneen rakennustyömaan siivoamista, jotta sekin tila saadaan jatkossa puiston käyttöön.

Vieraslajien talkoot pidetään kesäkuussa, sitä ennen puistoa raivataan muuten. Kaupungin puolelta haetaan roskakasat pois kun kaupunki saa niistä tiedon.

Tapanilannummen eli Stebupuiston hanke eteni harppauksen eteenpäin, ehkäpä ne kivetkin vielä saadaan ja sen myötä nimenmuutos. Viereisen päiväkoti Impivaaran lapset saattavat taas lähivuosina päästä puistoon leikkimään ja talvisin hiihtämään. Nyt ryteikkö on sen estänyt.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliYhteistyöllä
Seuraava artikkeliJakomäen allianssin tavoitebudjetti lainehti yli