Demos voitti, Läpälle bonus Jakomäen suunnittelusta

Arkkitehtikilpailun voittanutta Demos-työtä on esitelty jakomäkeläisille. Bruttoneliömetreiltään 10 990 olevaan uudisrakennukseen tulee noin 210 lapselle päiväkoti ja 740 oppilaalle peruskoulu. Tilankäyttöä tehostamalla kouluun voi mahduttaa 814 oppilasta.

Jakomäen sydän -arkkitehtuurikilpailun voittajaksi ja palvelurakennuksen suunnittelijaksi on valittu nimimerkki Demos. Helsingin kaupungin järjestämä kilpailu koski Jakomäen keskiosan kehittämistä ja uuden palvelurakennuksen suunnittelua. Kisaan kutsuttiin viisi osallistujaa ilmoittautumisten perusteella.

Palkintoraati piti Demos-ehdotuksen aluesuunnitelmaa kokonaisuutena korkeatasoisimpana ja tasapainoisimpana. Myös palvelurakennuksen pohjaratkaisu on johdonmukainen ja kirkas. Yhteiskäyttöä, kansalaiskäyttöä ja muunneltavuutta on jalostettu pitkälle.

Raati esitti kuitenkin rakennuksen ulkomuodon jatkosuunnittelulle kehitysehdotuksia. Sen muotoa, hahmoa ja ilmettä pitäisi jalostaa niin, että siitä välittyy ilo, inhimillisyys ja käyttäjiinsä rinnastuva mittakaava. Ulkoarkkitehtuurin tulee ilmentää samaa yksinkertaista, mutta rikasta ja elämyksellistä maailmaa kuin sisätilat, raati katsoi.

Kilpailuehdotusta tullaan jatkotyöstämään yhdessä käyttäjien kanssa.

Kilpailun bonuspalkinto annettiin Läppä-nimiselle työlle. Raati piti Läpän korkeatasoisesta kaupunkitilallisesta otteesta, positiivisesta alueidentiteetistä sekä laadukkaasta asuntosuunnittelusta.

Demosta ovat laatineet työryhmä Matias Kotilainen, Tuomas Martinsaari ja Paul Thynell sekä Claudia Auer Auer & Sandås arkkitehdit Oy:stä. Läpän teki Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy.

Voittaja saa 25 000 ja bonuspalkittu 15 000 euroa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliVoittaako Jakomäen käsityö paikan lentoasemalta?
Seuraava artikkeliDC-3 saapuu Malmille