Vapaavuoren budjettiehdotus: Koillis-Helsinkiin esitetään satojen miljoonien kiinteistöhankkeita

Puistolan aseman vieressä oleva Suuntimopuisto on osoitettu budjettiesityksessä monitoimitalolle, jonne siirtyy Tapulikaupungista päiväkoti, koulu, nuorisotalo ja kirjasto. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Pormestari Jan Vapaavuoren talousarvioehdotus 2020 on yli miljardin euron investoinneillaan kautta aikain muhkein satsaus Helsinkiin. Vuoteen 2029 yltävässä rakentamisohjelmassa Koillis-Helsinkiin on merkitty kymmeniä kiinteistöhankkeita.

Tapulikaupungissa on jo pitkään huhuttu, että ongelmallinen remonttikohde Maatullin ala-aste korvataan Puistolan Suuntimopuistoon tehtävällä uudella koululla. Nyt se on budjettiehdotuksessa. Arvoltaan 45 miljoonan euron uudisrakentamista on kaavailtu vuosille 2026-2028. Toteutusmuotona on monitoimitalo, jossa on koulun lisäksi päiväkoti, kirjasto ja nuorisotalo.

Rakentamisohjelmassa näkyy myös Maatullin koulun rakentaminen yhdessä päiväkoti Mintun ja Tapulin leikkipuiston kanssa. Tämä 37 miljoonan euron investointi on merkitty vuosille 2022-24.

Tapulikaupungin ja Puistolan palveluihin vaikuttavasta suursatsauksesta saa lisätietoa Maatullin koululla jo tällä viikolla. Kimnaasipolulla alkaa torstaina 23. lokakuuta kello 17.30 kaupungin infoilta vanhemmille.

Tulevalla kymmenvuotiskaudella rakennetaan Helsinkiin yli 40 uutta erillistä tai koulun yhteydessä toimivaa päiväkotia.
Vuosina 2022-23 Malmin Karviaisrinteen päiväkoteja Karvikka ja Lemmikki odottaa 4 miljoonan euron perusparannus, päiväkoti Pihlajaa neljän ja Pukinmäessä Pieksupolun Nuottia 8 miljoonan euron korjaus. Tapanilan päiväkoti Jäkälä korvattaisiin 9,6 miljoonan euron rakennuksella.

Uutta 6,5 miljoonan euron tilaa on ajateltu vuotta myöhemmin Ylä-Malmin päiväkodit Takataskulle ja Suville.

Malmin peruskoulua korjataan 15 miljoonalla 2022-23. Puistolan peruskoulun 30 miljoonan korjaus puolestaan osuu budjetin mukaan vuosille 2024-26. Ohjelmasta löytyy myös Pukinmäenkaaren peruskoulun 16 miljoonan euron perusparannus Kenttäkujalla 2025-26. Malmin lentoasemalle on merkitty 38 miljoonaa euroa koulun ja päiväkodin tekoon vuosille 2027-29.

Jo ennestään tuttuja korjaus- tai uudishankkeita ovat Jakomäen sydän (37,18 me), Kotinummen leikkipuisto (1,1), Medialukio (8,35), Latokartanon peruskoulu (4,4), Pihlajiston ala-aste (17,46), Suutarinkylän peruskoulu Töyrynummentiellä (1,87), päiväkoti Longinoja (10,4) ja päiväkoti Louhikko (5,28).

Suutarila-Siltamäki-alueen koulu- ja päiväkotihankkeisiin aiotaan käyttää vaihtoehtoista toteutus- ja rahoitusmuotoa. Asiaa ei avata tämän täsmällisemmin.

Budjetin suurin kiinteistöhanke Koillis-Helsinkiin on Malmin päivystyssairaalan laajennus, johon on osoitettu peräti sata miljoonaa euroa. Investoinnin vuosilukemiksi on merkitty 2026-28.

Tapanilaan on merkitty uusi 7,5 miljoonan euron pelastusasema vuodelle 2027. Malmille taas on merkitty 13 miljoonan pelastusasema vuosille 2029-30.

Jostain syystä pelastuslaitos antaa veroeurojen palaa myös hätäratkaisuna: Malmin lentokentälle on jo aiemmin päätetty reippaasti yli neljän miljoonan euron hanke, jossa Rajavartiolaitoksen entisiin tiloihin tehdään väliaikaista pelastusasemaa, kun vanhaa tilaa ei saa käyttää sisäilmaongelmien takia.

Malmin visioiden toteutuksillekin on laskettu hintalappuja. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Koillis-Helsingin keskustaa aiotaan kohentaa kaikkiaan liki 35 miljoonalla eurolla.

Avoimia hankkeita, joiden kustannuksia ei ole vielä tiedossa, ovat Riihenkulmassa olevan Malmin vastaanotto- ja kriisityön tilat sekä Malmin lastenkodin korvaava tila, samoin Siltamäen palvelutalon A- ja B-rakennusten korjaus ryhmäkotiasumiseen.

Kaikkiin annettuihin vuosilukuihin voi suhtautua arvioina. Rakentamisessa ja sen suunnittelussa tulee usein eri syistä johtuvia viiveitä.

Budjettiesitys saattaa myös elää vielä. Esitys siirtyy kaupunginhallituksesta valtuuston päätettäväksi marraskuussa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMerkittäviä päiviä
Seuraava artikkeliMalmin tornista 31