Valtava yleisömeri laski yhteen ääneen Viikin lehmät laitumelle

Valtava ihmismeri todisti lehmien laitumelle laskua Viikissä. Kuva Jani Jakonen

Lehmien perinteinen laitumelle lasku keräsi valtavasti yleisöä Viikin peltoalueelle viime lauantaina.

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilan pellon laidat olivat ääriään myöten täynnä ihmisiä, jotka halusivat nähdä lehmien kirmaamisen kevät- ja kesälaitumelle. Lähikadut ruuhkautuivat autoista ja katujen varret olivat täynnä pysäköityjä autoja, samoin bussilinjat olivat täpötäysiä.

Televisiosta tuttu juontaja Janne Kataja nostatti jännitystä ennen h-hetkeä. Hän sai yleisömeren laskemaan takaperin kymmenestä yhteen ennen kuin navetan ovet avattiin lehmien laskemiseksi pellolle.

Tunnelma oli melkein kuin rallikisoissa. Kataja seisoi korkealla kuuluttajan korokkeella, jollaisena toimi mäen rinteessä ollut traktorin peräkärry.

-Ja nyt navetan ovet ovat auki ja sieltä hetken kuluttua alkavat saapua meidän mahtavat lehmärouvat. Heidän joukostaan yritetään pongata Ingebo ja Limoncello, kuten myös siellä ovat joukossa Marble, Kepponen, Laramee, Leimahdus ja monia muita.

Heti kun navetan ovet oli avattu, tuli kuitenkin hetkeksi aivan hiljaista. Lehmiä ei näkynyt missään. Kataja selitti yleisölle, että kestää aina jonkin aikaa ennen kuin lauman rohkein ottaa ensimmäisen askeleen ja tulee kokeilemaan navetan oven suuhun, että miltä se ulkoilma tuntuu.

-Ja sieltä ne nyt tulevat! Ensimmäisessä kolmen kärjessä on heti siinä Ingebo ja toinen lehmärouva on kyljessä kiinni. Katsokaa sitä iloa ja riemua kun rouvat pääsevät pitkästä aikaa nauttimaan tästä laitumesta.

Janne Kataja myös levitti mikrofonin ja äänentoistolaitteiden välityksellä monille kävijöille hyödyllistä ja hauskaa lehmätietoutta.

-Tiesittekö, että lehmä makaa ja lepäilee puolet päivästä. Mitä laiskempi päivä, sen parempi päivä lehmälle.

Lehmiä myös laiduntaa kesäisin kaikkialla Suomessa.

-Pohjoisin maitotila sijaitsee Utsjoella.

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliJakomäen allianssin tavoitebudjetti lainehti yli
Seuraava artikkeliEräläisillä vilkas viikonloppu