Nuoret vaikuttavat nuorisotoimintaan

Nuoret tulevat perehtymään kahvilanpitoon ja pitämään pop-up-kahviloita. Kuva Teija Loponen

Keväällä Koillisen nuorisotyön yksikön ja Malmin nuorisotyöyksikön alueen nuorilta kerättiin kattavasti hyvinvointiin, turvallisuuteen ja harrastamiseen liittyvää tietoa. Nuoret kaipaavat lisää toimintaa ja turvallisuutta.

Tiedonkeruut toteutettiin yhteistyössä Hiidenkiven, Jakomäen, Karviaistien, Malmin, Puistolan, Pukinmäenkaaren, Suutarinkylän peruskoulujen ja Helsingin kristillisen koulun kanssa. Osallistava RuutiBudjetti toteutettiin osin yhteisesti kolmatta vuotta alueella toimineen Operaatio Pulssin kanssa.

-Aineistossa nousi esiin, että nuoret toivovat monipuolista toimintaa. Nuoret haluaisivat toimintaa hevosten kanssa, leirejä ja yönutia.  He toivoivat myös taide-, tube- ja musiikkitapahtumia sekä konsertteja.  Kulttuuripainotteista nuorille suunnattua toimintaa onkin jo lisätty Operaatio Pulssin verkostojen avulla, kertoo Tapuli/Puistola aluetyön nuoriso-ohjaaja Minna –Revontuli.

Lisäksi aineistosta oli tulkittavissa, että nuorilla oli tarve keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Samoin kerätyn tiedon perusteella nuoret kokevat Pukinmäen, Malmin, Tapanilan ja Tapulikaupungin juna-asemat turvattomiksi.

Syksyllä nuoriso-ohjaajat haastoivat nuoret suunnittelemaan alueellisia parannusehdotuksia, joita kertyikin yli kaksikymmentä.  Marraskuussa nuoret esittelivät parannusehdotukset alueen päättäjille. Osa niistä oli luonteeltaan sellaisia, että ne liitettiin suoraan nuorisopalveluiden toimintoihin. Tällaisia olivat Tattarisuon moottorihallin pesupaikka nuorten mopoille ja autoille, asemanseutujen kehittäminen, seksuaalisuusillan järjestäminen nuorisotalolla ja Fallkullan kotieläintilan ponileikityspaja.

Neuvottelukunnassa nuoret päättivät alueen päättäjien kanssa, että osalle parannusehdotuksista haetaan lisärahoitusta erillisestä ruutirahasta. Sitä saatiin seitsemälle parannusehdotukselle.

Osallistuvan RuutiBudjetin parannusehdotukset etenevät kohti toteutusta niin, että kunkin ehdotuksen ympärille rakennetaan nuorten ryhmät. Kaikki alueella asuvat, kouluja käyvät tai muuten aluetta käyttävät 13–17 -vuotiaat pääsevät mukaan ryhmiin konkretisoimaan ja toteuttamaan parannusehdotuksia ohjaajien ja muiden toimijoiden tuella.

Myöhemmin käynnistyvät nuorten E-sports pelitapahtuma -, asemanseutujen kehittäminen sekä lajikokeilut Malmin alueella. Fallkullan kotieläintilan nuorten aloitteen etenemistä voi seurata Ruuti.net sivuilla. Aloitteen tavoitteena on saada uusi hevostalli, joka parantaisi hevosten oloja ja helpottaisi nuorten sekä työntekijöiden toimintaa.

Helmikuussa alkavat suunnitteluryhmät ovat:

Movies and Food at Noon Festival #MAFAN eli Lyhytelokuvat- ja Streetfood ruokakulttuuri Festivaali -tapahtuma kesälle 2018. Nuorten suunnittelutapaaminen on 23.2. klo 16–18 Malmitalolla . Toinen tapaaminen on 8.3. torstaina klo 17–20 Tapulikaupungin nuorisotalolla. Ilmoittautumiset: Päivi ”Pipsa” Turkkelin p. 040 631 5540 tai paivi.turkkelin@hel.fi tai Lassi Jokinen p. 040 684 7342 tai lassi.jokinen@hel.fi.

Kahvila, jossa nuoret päättävät, Jakomäki ja Kahvila Strila-aloite poiki sen, että Suutarilassa ja Jakomäessä syvennytään nuorten ryhmän kanssa kahvilatoiminnan saloihin. Vuoden 2018 aikana idean keksineiden nuorten kanssa kartoitetaan kahvilatoiminnan asiakasryhmää ja tuotevalikoimaa erilaisin pop-up kahvilakokeiluin, tehdään materiaalihankintoja ja järjestetään nuorille hygieniapassi- ja asiakaspalvelukoulutusta.

Ilmaisten liikuntalajien kokeiluja nuoret pääsevät pohtimaan maaliskuussa. Ideana on suunnitella kuusi erilaista lajikokeilukäyntiä, jotka toteutetaan torstaisin. Ryhmään mahtuu 12 nuorta. Ensimmäinen tapaaminen on 8.3. torstaina klo 17 Tapulikaupungin nuorisotalolla, ilmoittautumiset viimeistään 2.3. tapulikaupungin.nuorisotalo@hel.fi.

Nuoret ovat toivoneet isoja ilmaisia bileitä, joissa esiintyisi suosittuja ja kuuluisia artisteja. Tälle hankkeelle on myönnetty erillistä Ruutirahaa. Bileet toteutetaan yhteistyössä Malmitalon ja Malmin nuorisotyöyksikön kanssa.

Toiveiden täyttymys on myös Yön kuningattaret –yönuta, joka voisi tarjota hemmottelua, kauneudenhoidonvinkkejä ja herkuttelua. Nuorten suunnitelman pohjalta tullaan toteuttamaan neljä Yön kuningattaret –yönutaa erillisellä Ruutirahalla.

Ja vielä ehtii mukaan ideoimaan videota seksuaalisuudesta, seksistä ja ehkäisystä. Videota ideoidaan Pukinmäen nuorisotalolla 28.2. ja 7.3. klo 16.30–18. Ilmoittautumiset Santeri Kanula p. 040 483 7956, santeri.kanula@hel.fi ja Papu 040 631 2026, tiina.papunen@hel.fi.

RuutiBudjetti

  • RuutiBudjetti on osallistuvan budjetoinnin malli, jossa nuorten vapaa-ajan toiminnasta ja palveluista päätetään yhdessä nuorten kanssa.
  • RuutiBudjetissa ideoita kerätään ja jalostetaan vuoden mittaan useassa eri vaiheessa. Näin varmistetaan, että mahdollisimman moni nuori saa tilaisuuden osallistua vapaa-ajan toiminnan, harrastusmahdollisuuksien ja ympäristönsä kehittämiseen.
  • Nuoret voivat määritellä minkälaiseen toimintaan nuorisotyöntekijöiden työpanosta alueilla suunnataan. Pääsääntönä on, että nuorten suunnitteleman toiminnan tulee tukea nuorten hyvinvointia ja tuottaa iloa mahdollisimman monelle nuorelle.

Teija Loponen

 

 

 

Edellinen artikkeliJukka Linkolan 11. ooppera: Abrahamin pidot Musiikkitalossa
Seuraava artikkeliEräviikingeillä hieman nihkeä viikko