Jukka Linkolan 11. ooppera: Abrahamin pidot Musiikkitalossa

Tapaninvainiolainen Jukka Linkola on tuottelias säveltäjä. Nyt esityksen alla on miehen 11. ooppera.

Tapaninvainiolaisen säveltäjä ja taitelijaprofessori Jukka Linkolan yhdestoista ooppera Abrahamin pidot nähdään musiikkitalossa huomenna ja perjantaina.

Helsingissä vuonna 1955 syntyneen Jukka Linkolan tuotanto on laajaa. Siihen mahtuu muun muassa ooppera-, orkesteri-, kamari-, kuoromusiikki sekä monenlaiset jazz-teokset.  Tuotannon ydintä edustavat yksitoista oopperaa sekä kolmetoista orkesterisäestyksellistä solistikonserttoa.
Linkolan laajin teos, kolmetuntinen Elina sai kantaesityksensä Suomen kansallisoopperassa vuonna 1992. Tv-ooppera Angelika voitti I palkinnon sekä Pariisin Opera Screen:issä, että Midem Awards-kilpailussa. Linkolan kolmas ooppera Täyttyneiden toiveiden maa levytettiin 2004. Savonlinnan Oopperajuhlilla kantaesitettiin 2006 koko perheen ooppera Hui Kauhistus. Seuraavana vuonna Himoksella  kantaesitettiin Linkolan ooppera Hallin Janne. Linkolan suosittu baletti Ronja Ryövärintytär palasi kansallisoopperaan 2008.

Linkola on voittanut useita sävellyskilpailuja, kuten Concours International de Composition de la Ville du Havre:n sekä LUSES:n järjestämän musikaalisävellyskilpailun. Linkola on saanut kaksi Jussi-patsasta sekä Yrjö-palkinnon.
Jukka Linkola on sävellystyönsä ohessa johtanut useimpia Suomen kaupunginorkestereita, UMO Jazz Orchestraa, sekä Euroopan radiounionin (EBU) Big Bandia ja Tanskan radion jazzorkesteria. Linkola toimi myös pitkään Helsingin kaupunginteatterin kapellimestarina.
Abrahamin pidot oopperaidean äiti, sen libretisti ja toinen ohjaaja on liminkalainen kulttuurin, politiikan ja yrittämisen monitaitaja Helena Tornberg.

Yhteistyössä tehty ooppera kertoo vuonna 1856 Limingassa syntyneestä poikkeuksellisen laulutaitoisesta orpopojasta Abraham Ojanperästä. Hän oli ensimmäisiä Suomessa levyttäneitä laulajia ja konsertoi ulkomailla asti. Laulukoulutukseen mies pääsi oman yhteisönsä kustantamana aikana, jolloin kansakouluun pääsykään ei ollut varmaa.

Abraham Ojanperästä tuli aikansa merkittävin laulutaiteilija Suomessa. Hän toimi Jean Sibeliuksen luottosolistina, Oskar Merikannon pitkäaikaisena työtoverina ja oli Eino Leinon hyvä ystävä.

Helena Tornberg kertoo, että nyt on kyseessä ensimmäinen Abraham Ojanperästä tehty ooppera.

-Jukka Linkolan Abrahamin pidot ooppera on upea suurteos. Se on  rakenteeltaan tasapainoinen ja silti täynnä yllätyksiä. Oopperaan mahtuu  uusi koskettava oopperaa varten sävelletty virsi ” Meren kauiusta laulun  kuulen”. Siinä on myös katovuoden kärsimystä, äidin kaipuuta, vakavia kiusaamiskohtauksia sekä hillitöntä ilonpitoa, paljastaa libretisti.

Musiikkitalolla nähtävä Abrahamin pidot on noin sadan hengen oopperaensemble. Pääosassa Abrahan Ojanperänä nähdään nuori baritoni  Tomi Punkeri.

Teija Loponen

Abrahamin pidot Helsingin musiikkitalossa 22.2-23.2. Liput 59-79 e.

Edellinen artikkeliBussilinjalla 75 seistään kuin sillit purkissa – vuoroja ei ole luvassa lisää
Seuraava artikkeliNuoret vaikuttavat nuorisotoimintaan