Bussilinjalla 75 seistään kuin sillit purkissa – vuoroja ei ole luvassa lisää

Bussivuoro klo 9.12 Puistolasta – bussi on täynnä matkustajia. Kuva Jani Jakonen

Puistolan, Heikinlaakson ja Jakomäen bussilinjalla 75 on usein niin ahdasta, että matkustajat joutuvat seisomaan. Joskus bussi ajaa pysäkin ohi, koska kyytiin ei enää mahdu.

Lähitieto -lehti teki havaintoja kolmena arkipäivänä. Jokaisella kerralla bussi oli niin täynnä, että osa matkustajista joutui seisomaan pitkän Lahdenväylän moottoritieosuuden Jakomäestä kantakaupunkiin.

Esimerkiksi Puistolan asemalta 24. tammikuuta kello 9.12. lähtenyt vuoro sai runsaasti matkustajia Puistolan eri bussipysäkeiltä. Vuoron ennätys tuli Heikinlaakson Nesteeltä, josta kyytiin nousi 17 matkustajaa. Seuraavalta Heikinlaakson pysäkiltä kyytiin nousi vielä viisi matkustajaa. Isot matkustajaryöpyt tulivat Jakomäen ostoskeskuksen pysäkiltä sekä kaikilta Jakomäentiellä sijaitsevilta pysäkeiltä, joita on neljä. Jakomäestä Lahdenväylälle ajaessa bussi oli niin täynnä, että matkustajia seisoi peräpenkkiin saakka.

Helmikuun 6. päivä kello 9.12. Puistolan asemalta lähtenyt vuoro keräsi matkustajia Puistolan eri pysäkeiltä, mutta suurin kertarysäys tuli jälleen Heikinlaaksosta. Nummitien pysäkiltä nousi bussiin yhdeksän, Nesteeltä 14 ja Kalliotien pysäkiltä kolme matkustajaa.

Myös Jakomäen ostoskeskukselta kyytiin nousi runsaasti matkustajia. Seuraavan pysäkin jälkeen bussi oli niin täysi, että Jakomäen Kaadekujan ja Maratontien pysäkit bussi ohitti pysähtymättä. Useat matkustajat huitoivat pysäkillä kättään turhaan. He joutuivat odottamaan seuraavaa bussia 20 minuuttia kylmässä pakkasessa.

HSL:n mukaan linjalle 75 ei aiota toistaiseksi lisätä vuoroja.
Kuntayhtymä kuittaa linjan ahtauden satunnaisiksi ruuhkapiikeiksi.

-Ruuhka-aikoina monilla bussilinjoilla voi osa matkustajista joutua matkustamaan seisten, tosin harvemmin kovin pitkää matkaa. Yleensä tilanne vaihtelee päivittäin, eli joku lähtö voi olla satunnaisesti hyvin täynnä, mutta useimmiten tilaa on hyvin, HSL:n viestinnästä kerrotaan.

-Tällaisiin satunnaisiin kuormituspiikkeihin on vaikea varautua etukäteen. Linjan 75 ruuhka-ajan vuoroväli on niin tiheä, että jos joku vuoro on kovin täynnä, tulee seuraava todennäköisesti paljon tyhjempi bussi pian perässä.

Lähitiedon havaintojen mukaan bussi 75 on täynnä myös ruuhka-ajan ulkopuolella, sillä esimerkiksi kello 9.12. Puistolasta lähtevä vuoro ei enää kuulu ruuhka-aikaan, koska tuohon aikaan linjan vuoroväli on 20 minuuttia. Ruuhka-aikana bussi 75 ajaa tiheästi, 7-10 minuutin välein.

Bussin kuormituksesta voi laittaa palautetta HSL:ään.

-Mitä tarkemmin kertoo ajan, paikan, arvion matkustajien määrästä ja tilanteen säännöllisyydestä, sen helpompi on tarkistaa tilanne, HSL:n viestinnästä vinkataan.

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliHiihtoloma 1955 Wanhassa Puistolassa
Seuraava artikkeliJukka Linkolan 11. ooppera: Abrahamin pidot Musiikkitalossa