Huoli nuorista

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettujen rajoitustoimien vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat herättäneet paljon keskustelua. Etäopetus on oma lukunsa, harrastamisen puute toinen. Molemmissa tärkeä yhdistävä tekijä on toisten lasten ja nuorten seura, sosiaaliset kontaktit.  Harrastuspuolella yhteisöllisen seuran lisäksi kaivataan taidoissa etenemistä. Se ei oikein onnistu ainakaan joukkuelajeissa yksin harrastamalla. Kaikkia harrastuksia ei voi siirtää ulos, eikä toteuttaa tehokkaasti virtuaalisesti. Helmikuun alusta harrastuksiin avattiin taas vähän mahdollisuutta, se on tärkeä asia myös harrastusseurojen taloudelle.

Koululaisista ja opiskelijoista hieman reilu kolmasosa koki tutkimusten mukaan viime kevään etäopetukseen siirtymisen kielteisesti, kolmasosa myönteisesti ja hieman alle kolmannes ei nähnyt niissä erityistä eroa itselleen. Opettajilta on kuultu arvioita oppilaiden oppimiskyvyn heikkenemisestä, opiskeluinnon katoamisesta ja syrjäytymisestä. Kaikkiin oppilaisiin ei yhteyttä saa ollenkaan ja jokunen osallistuu virtuaaliseen opetukseen sängyssä nousematta koko päivänä sieltä ylös. Tammikuun lopussa väitteli Eeva Haataja katseen vaikutuksesta opettajan ja oppilaiden välisessä vuorovaikutuksessa. Oppilas haki katsekontaktia opettajaan, kun tarvitsi apua. Etäopetuksessa katsekontakteja ei synny, siksikin siitä olisi hienoa päästä vähitellen kokonaan eroon.

Tulevana lauantaina vietetään sekä laskiaissunnuntaita, että ystävänpäivää. Viime viikon lehdestä kannattaa siis bongata alueen parhaat pulkkamäet ja kutsua sinne ystävät mukaan yhdessä ulkoilemaan. Turvavälit säilyvät, kun jokainen laskee omalla pulkallaan, mutta silti pääsee kokemaan yhdessäolon iloa. Ja jos vielä ottaa termospulloissa kahvit tai kaakaot mukaan, voi hauskan ulkoilupäivän kruunata yhteisellä eväshetkellä – kunhan on pukeutunut riittävän lämpimästi. Ystävät ovat elämän suola ja heistä kannattaa pitää kiinni.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMitä kuuluu urheiluseuroille? Seuraväellä on ollut huumori koetuksella
Seuraava artikkeliMalmin pienkoneille ei löydy paikkaa