Huumeet herättivät vanhemmat

Ksalol
Tätä lääkettä on päätynyt Koillis-Helsingissäkin vääriin käsiin. Kuva Irti Huumeista ry

Irti Huumeista ry:ssä on havahduttu siihen, että Koillis-Helsingin alueelta on alkanut viime kuukausina tulla tavanomaista enemmän yhteydenottoja, joissa kerrotaan alueella tehdyistä huumehavainnoista. Vaikka niiden pääpainopiste on aluekeskus Malmilla, ovat myös muut alueet nousseet esiin.

– Yhteydenottoja on tullut vanhemmilta, opettajilta ja harrastuspaikoista. Niitä tulee esimerkiksi leikkipuistoista, kouluilta ja myös skeittipuistoista, joissa on noussut esiin kannabiksen ja eri lääkeaineiden käyttö, toteaa Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.

Syyskuussa järjestölle tuli Malmin eteläpuolelta ilmoitus, että nuoret ovat alkaneet käyttää keskushermostoon vaikuttavaa Ksalol-nimistä lääkeainetta huumaustarkoituksessa.

– Kyseessä on voimakasta riippuvuutta aiheuttava rauhoittava lääke. Nuoret ovat ostaneet ainetta sekä netistä että puhelinsovelluksilla, Vainikka kertoo alueen uudesta huolestuttavasta ilmiöstä.

Malmilainen Vainikka näkee koko ajan tämänkin aluekeskuksen ongelmat, eikä suunta näytä hyvältä. Mietteliääksi ovat pistäneet myös omien lasten kommentit. Lasten kaveripiirissä ei ole tavatonta, että vanhempi on menehtynyt huumeisiin tai vanhempien käytön takia lapsi on sijoitettu isovanhemmille.

Huumeidenkäyttäjien todellista määrää Helsingissä ei tiedetä, mutta määrät näyttävät kasvavan. Poliisin viesti oli jo koronakevään alkupuolella, että käyttö lisääntyy. Heti perään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti, että jätevesipuhdistamoissa on havaittu selvä piikki amfetamiinin käytössä.

Toisin kuin monessa muussa maassa, ei Suomessa ole ilmennyt huumeiden saatavuusongelmaa, vaikka valtioiden välisiä rajanylityksiä on koronaviruksen leviämisen estämiseksi tiukennettu. Nettikauppa toimii, rekat kulkevat, eikä rajoilla koluta joka lastia.

Pääkaupunkiseudulla käyttö on tullut julkisemmaksi, kun valtaväestön asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet sallivimmiksi.

– Käytöstä on tullut arkipäiväisempää, ja on totuttu, että se näkyy. Ennen älähdys tuli huomattavasti helpommin.

Onneksi tilanteeseen ei ole katutasolla kuitenkaan täysin turruttu, vaan ongelmaan reagoidaan edelleen. Siitä kertovat hyvin Irti Huumeista -yhdistykseen tulleet yhteydenotot.

Huumaavien aineiden käyttöä helpottaa hyvä saatavuus. Sitä lisää se, että eri huumausaineiden tyypit ovat lisääntynyt tuntuvasti.

– Omassa nuoruudessani 1990-luvulla eri aineet pystyi laskemaan sormin. Tänä päivänä eri huumeita on yli 700. Kannabistakin on nykyään saatavana useissa muodoissa ja entistä vahvempina.

Huumeiden käyttöä on monenlaista. Kaikki eivät välttämättä edes tiedosta olevansa koukussa.

– Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että jos syö jatkuvasti kipuun kodeiinipitoista lääkettä, on silloin riski tulla riippuvaiseksi. Henkilö saattaa puhua, että hän tarvitsee kipulääkettä, mutta kun siinä jutellessa kyselen enemmän, niin kivut kuulostavatkin vieroitusoireilta.

Problematiikka on niin monisyinen.

Huumeongelma vaikuttaa olevan vuodesta toiseen paha ja se tuntuu koko ajan vain pahenevan. Miksei tätä ongelmaa saada jo ratkottua?

– Todella hyvä kysymys. Ehkä yksi syy on välinpitämättömyys. Meillä tuudittaudutaan

helposti ajatukseen, ettei tämä koske minua tai meidän perhettä, vaan se liittyy vain syrjäytymiseen. Tämähän ei pidä paikkaansa, vastaa Vainikka.

Toisena syynä hän nostaa esiin hoitoon pääsyn vaikeuden.

– Hoitoon pääsy on paljon vaikeampaa kuin alkoholivieroituksessa. Tässä mainittaviin syihin voisi lukea myös hoitotakuun, joka ei ulotu riittävästi huumeriippuvaisiin.

Huumeriippuvaisen ongelmat eivät aina rajoitu vain käyttöön, vaan siihen liittyy helposti liuta sosiaalisia ongelmia. Vainikka haluaakin esittää vielä erityisen tärkeän kysymyksen, jota kaikkien sopisi pysähtyä pohtimaan.

– Vastaako avohoitopainotteinen hoito ja kuntoutus aidosti hyvin huumeriippuvaisen, monesti psyykkisesti ja fyysisesti vakavasti sairaan ihmisen tarpeisiin?

Asiantuntija tulee vaikka vanhempainiltoihin

Pasilassa oleva Irti Huumeista ry tarjoaa valtakunnallista vertais- ja ammattitukipalvelua huumeongelmaisten läheisille, toipuville käyttäjille ja huumeriippuvaisille.

Toiminnan tarkoituksena on vähentää ja ehkäistä huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Toiminnan mahdollistaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Jos huumeasiat askarruttavat, kannattaa olla yhteydessä asiantuntijoihin.

– Meidän järjestömme tulee mielellään vanhempainiltoihin. Meillä on myös maksuton Irti Huumeista -puhelin, josta saa neuvoja, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.

Yhdistys antaa tukea ja tietoa numerossa 0800 980 66 (ma-pe 9-15, ma-to 18-21).

Huumeongelman ympärillä työskentelee myös muita tahoja kuten Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry, Diakonissalaitos ja tietenkin Helsingin kaupunki.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSatulinnan liikennesuunnitelmasta löytyi osa
Seuraava artikkeliTalvisodan alkamisesta 81 vuotta: Rea Lundström muistelee talkootyttövuosiaan Malmilla