Isät juhlittavina

teija loponen

Isänpäivä koittaa sunnuntaina. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sitä on vietetty jo 1940-luvulta. Marraskuulle Isänpäivä ajoittui kauppiaiden toivomuksesta, kuun alkupuoli kun oli jo tuolloin kaupoissa hiljaista aikaa ennen joulusesonkia. Isänpäivä on lapsiperheissä tärkeä juttu äitienpäivän tavoin. Pienistä lapsista on mukava yllättää isä ja vastaavasti isistä on varmasti mukavaa olla kerran vuodessa perheen keskipisteenä. Monesti isänpäivänä koko perhe tekee yhdessä jotain mukavaa. Tätä voivat toteuttaa myös isättömät perheet, erilaisella kokoonpanolla. Tulevana viikonloppuna on useampia perheille suunnattuja tapahtumia. Niihin voivat lapset mennä joko yhden tai kahden vanhemman, tai jonkun muun läheisen kanssa. Tapahtumat ovat maksuttomia, se mahdollistaa osallistumisen myös vähävaraisille perheille.

Näkemys siitä, että perinteet pitäisi tässäkin asiassa kuopata ja ryhtyä viettämään vain läheistenpäivää, on aika surullinen. Aina on ollut lapsia, joilta puuttuu toinen vanhemmista. Lapsiasiamies Tuomas Kurttila onkin sitä mieltä, että toisen vanhemman puuttumisesta johtuva suru ei poistu sillä, että asiasta vaietaan lopettamalla isän- ja äitienpäivän vietto. Sama asia on joulun kanssa. Suomessa on aina asunut ihmisiä, jotka eivät ole joulua viettäneet joko uskonnollisen vakaumuksensa tai muun syyn vuoksi. Se, että joku ei halua joulua viettää, ei voi olla syynä sille, että kukaan muukaan ei saisi kuulla esimerkiksi päiväkodissa joulun kristillistä sanomaa tai laulaa joululauluja.

Kaikilla lapsilla on oikeus hyvään ja huolettomaan sekä turvalliseen lapsuuteen. Lapsen oikeuksia nostetaan esiin erityisesti 20.11., jolloin Lastensuojelun Keskusliitto ja muut lapsi- ja perhejärjestöt kannustavat lipputangon omaavia nostamaan lipun salkoon Liputa lapselle –kampanjassa. Sisäministeriö on suosittanut yleistä liputusta lapsen oikeuksien päivänä 20.11. vuodesta 2013 alkaen ja määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan silloin. Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivä on myös kertaluonteinen Suomi 100 -liputuspäivä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliYhdessä kotikulmilla –hanke virittää taloyhtiöihin yhteistoimintaa
Seuraava artikkeliMalmin seurakunta kehittää kansainvälistä työtä