Malmin seurakunta kehittää kansainvälistä työtä

Minna-Sisko Mäkinen on työskennellyt Malmin seurakunnassa jo kymmenkunta vuotta, aiemmin nimike oli lähetyssihteeri. Kuva Teija Loponen

Malmin seurakunnan kansainvälisen toiminnan linjaus valmistui alkusyksystä. Se antaa pohjaa Minna-Sisko Mäkisen työlle kehittää ja löytää yhdessä muiden työntekijöiden ja seurakuntalaisten kanssa tapoja toimia muun muassa maahanmuuttajien kanssa.

Viime vuosina maailmalla on tapahtunut paljon sellaista, joka on tuonut Suomeen ja myös Malmin seurakunnan alueelle lisääntyvän määrän maahanmuuttajia.

-Esimerkiksi Jakomäessä peräti noin 29 prosenttia asukkaista on ulkomaalaistaustaisia, mikä aiheuttaa seurakunnalle tarpeen kehittää uudenlaisia työtapoja. Maahanmuuttajat halutaan toivottaa tervetulleiksi seurakunnan toimintaan, seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Minna-Sisko Mäkinen toteaa.

-Ja nimenomaan siten, että toivomme heitä mukaan yhteiseen toimintaan, eikä niin, että heille järjestettäisiin vain omaa erillistä toimintaa. Tämä on yhteistä elämää, Mäkinen painottaa.

Kansainvälisen toiminnan linjauksessa nostetaan esiin lähetystyö, kansainvälinen diakonia, ystävyysseurakuntatyö, monikulttuurisuus, turvapaikanhakijat ja kirkko turvapaikkana, sekä uskontodialogi ja kristittyjen yhteys ja ekumenia.

-Varsin monipuolinen ja laaja linjaus, jolla työsarkaa riittää niin työntekijöille kuin vapaaehtoisille. Itselläni on hyvät yhteydet muun muassa pääkaupunkiseudun kristilliseen arabiankieliseen työhön. Arabiankielinen väestö kasvaa Helsingissä, ja siksi opiskelen työkoulutuksena arabiaa, Minna-Sisko kertoo.

Mäkisellä on yhteyksiä myös useisiin kirkkokuntiin sekä eri uskontojen edustajiin, kuten vaikkapa imaameihin. Hän kuuluu myös ekumeeniseen toimikuntaan.

Kansainvälisen työn sihteeri ei suinkaan tee työtään yksin, Hänellä on lähityötovereita uuden organisaatiomallin kaikilta alueilta ja myös kasvatuksen tiimistä on nimetty lähetys- ja kansainvälisen työn koordinaattori.

-Tiimiin kuuluvat Markku Arola, Timo Ahoinpelto ja Esa Järvinen sekä Riitta Koivisto. Lisäksi diakoniatyössä Helena Pietisellä on vastuulla monikulttuurisuus. Ja on muitakin työntekijöitä, joilla on vastuuta kansainvälisessä työssä, Mäkinen muistuttaa.

-Ajatus kuitenkin olisi se, että kaikilla työntekijöillä omissa tehtävissään kehittyisi luonteva kansainvälinen työote, ja sitä monilla varmasti jo onkin. Siihen tarvitaan koulutusta ja kielitaitoa, mutta ennen kaikkea avointa mieltä. Tärkeintä on, että teemme ja suunnittelemme asioita yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Haaste kansainvälistyvästä Malmista on yhteinen.

Ensi vuonna yksi seurakunnan painopistealueista tuleekin olemaan kansainvälisen toiminnan kehittäminen. Sitä tehdään pienin askelin.

-Mielestäni tärkeintä on saada ihmiset tutustumaan toisiinsa, se häivyttää ennakkoluuloja ja väärää tietoa. Jo useita vuosia seurakunnalla on ollut muun muassa kansainvälisiä messuja useissa kirkoissa, on toteutettu monikulttuurisia leirejä ja retkiä, pidetty kansainvälisten joululaulujen iltoja, kansainvälisiä nyyttäreitä, on ollut suomen kielen opetusryhmiä ja verkostoitumista alueen muihin toimijoihin. Mukana on paljon seurakuntalaisia.

Tavallinen seurakuntalainen voi osallistua näihin monikulttuurisiin toimintoihin ja sitä kautta olla mukana tukemassa maahanmuuttajia. Tulevaisuuden kirkossa tulee olemaan myös tarve kummeista niille maahanmuuttajille, jotka ovat kääntyneet luterilaisiksi ja haluavat ottaa kasteen sen merkiksi. Minna-Sisko Mäkinen on myös itse kummi kristityksi kääntyneelle maahanmuuttajalle.

-Suomeen tulleet kristityt tai kristityiksi kääntyneet ovat muuten ihmetelleet minulle, miksi täällä kristityt eivät puhu arjessa uskostaan tai edes toivota toisilleen Jumalan siunausta. Siinä meille on oppimista, Minna-Sisko Mäkinen toteaa.

Kansainväliset nyyttärit Pihlajamäen kirkolla keskiviikkona 15.11. klo 18.

Mukaan pientä syötävää yhteiseen pöytään ja halutessaan voi esittää myös pienen ohjelmanumeron omasta kulttuuristaan. Tilaisuus on avoin kaikille.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliIsät juhlittavina
Seuraava artikkeliWalkers-bussi nuorten tukena Suutarilassa