Yhdessä kotikulmilla –hanke virittää taloyhtiöihin yhteistoimintaa

Liikuntaa voi harrastaa monin tavoin, tasapainoa ja käsien ojentelua sekä samalla yhteistoimintaa kehittävä pidetään pallot ilmassa –tuokio meneillään. Jukka Murto vasemmalla. Kuva Teija Loponen

Yhdessä kotikulmilla –hanke on Ikäinstituutin käynnistämä, alkuun Helsingissä ja Kotkassa vuosina 2017-2019 toimiva malli, jonka tavoitteena on kehittää taloyhtiöissä yhteistä toimintaa erityisesti iäkkäille ja päivisin yksin aikaa viettäville ihmisille.

-Hanke käynnistyi keväällä ja syksyyn mennessä Koillis-Helsingin alueelta on tullut mukaan peräti 10 taloyhtiötä. Erityisen hienoa on, että toimintaa vetävät vapaaehtoiset TaloTsempparit, jotka ovat jo saaneet siihen Ikäinstituutista perehdytyksen, kertoo suunnittelija-koordinaattori Jukka Murto Ikäinstituutista.

TaloTsemppareiden vetämä ryhmätoiminta voi olla vaikkapa keskustelua porukalla, ulkoilua, jumppaa, pelejä, visailuja tai lähiympäristöön tutustumista.

-Täällä Iltatähdenkujan kerhohuoneella on aivan erinomainen tila vetää monenlaistakin toimintaa. Mahtuu jumppaamaan, mutta myös tekemään pienissä ryhmissä erilaisia asioita, kiittelee Ikäinstituutin suunnittelija Outi Mustonen.

Hän painottaa, että toiminta muodostuu kävijöiden toiveiden mukaan. Suutarilassa on liikuntatuokioihin totuttu ja niitä toivottu, mutta sen rinnalla tehdään muutakin mukavaa.

Viime viikolla TaloTsempparit kutsuttiin Iltatähdenkujan kerhohuoneelle, jossa Ikäinstituutin suunnittelija Minna Säpyskä-Nordberg Voimaa vanhuuteen –ohjelmasta veti heille liikuntatuokion. Mukana oli myös talon asukkaita. Monipuolisen liikuntatuokion päätteeksi Outi Mustonen piti kuvavisan. Molemmat ohjelmat antoivat TaloTsemppareille hyviä vinkkejä omaan toimintaansa.

TaloTsempparit saavat Ikäinstituutilta maksuttoman valmennuksen, jossa heidät perehdytetään iäkkäiden ryhmän vetämiseen sekä ikäihmisille sopivaan liikuntaan ja myös mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Jatkossa vetäjät saavat tarvittaessa materiaalia, lisäkoulutusta ja muuta ohjausta.

Ensimmäisten TaloTsemppareiden kurssille lähti useampi asukas Iltatähdenkujan
kiinteistöyksiköstä. TaloTsemppari voi olla taloyhtiön asukas, jonkun järjestön tai yhteisön vapaaehtoinen, opiskelija tai muuten toiminnasta kiinnostunut.

Ensimäiseen TaloTsemppari-koulutukseen osallistuikin myös yksi nuori opiskelija.

-En ole aiemmin ollut ikäihmisten kanssa tekemisissä, mutta idea tällaisen ryhmän vetämisestä tuntui hyvältä ja kurssilta sain paljon hyvää tietoa ja ideoita. Jotain liikunnallista toimintaa ryhtyisin mielelläni vetämään ja siihen saikin tänään hyviä vinkkejä, kiitteli ympäristötieteitä opiskeleva Suvi Tikka.

Tikka asuu lähistöllä HOAS:n asunnoissa, joten matka ei ole pitkä ja hänelle päiväryhmänkin veto kerran viikossa kyllä tällä hetkellä onnistuu.

-Tavoite olisi aloittaa mahdollisimman pian. Uskon saavani tästä arvokasta kokemusta ja myös vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

Mikko Meriranta lähti TaloTsempparitoimintaan pyynnöstä mukaan. Hiljattain eläkkeelle jääneen miehen kunto on kova, tänäkin kesänä fillarikilometrejä kertyi noin 6000.

-Olen toiminut it-alalla kouluttajana, samoin moottoripyörä- ja mopokouluttajana, joten ryhmien vetäminen on tuttua.

-Liikuntaan painotun vahvasti ja samalla saan itsekin liikuntaa, jota ilman en osaa olla.  Mielelläni vien väkeä ulos kävelylenkeille aina kun keli vain sallii tai voidaan jumpata tai pelata ulkopelejä myös tässä pihamaalla, Meriranta toteaa.

TaloTsemppari –koulutusta hän piti hyvänä ja sanoo kaiken saadun tiedon olleen ihan uutta hänelle.

-Liikunnan lisäksi myös aivojumppa on tärkeää, samoin yhteisöllisyyden luominen ja yksinäisyyden ehkäiseminen. Siksi esimerkiksi lautapelit ja lauluhetket ovat nekin mainiota toimintaa kokoontumisiin, valaisee Outi Mustonen.

Yksi keskeinen haaste toiminnan onnistumiselle on saada käyttöön sopivat kokoontumistilat, joissa yhteistä toimintaa voidaan toteuttaa.

-Esimerkiksi tuolla ostoskeskuksen suunnassa ei kaikilla kiinnostuneilla taloyhtiöillä ole sellaisia kerhotiloja, joissa ryhmät voisivat kokoontua. Joko niitä ei ole, tai niiden käyttöön liittyy rajoitteita. Täällä Iltatähdekujalla on todella hieno kerhohuone, mutta tämäkin tila on annettu osin muuhun kuin kiinteistöyksikön käyttöön. Oli ilahduttavaa kuulla talotoimikunnan puheenjohtajilta, Ahti Kotisaarelta ja Markku Tapiolta, että nyt on olemassa suunnitelmia, joilla varsinaista kerhohuonetta voitaisiin ehkä päästä käyttämään useamminkin TaloTsemppareiden talojen asukkaille vetämiin kokoontumisiin, kiittelee Jukka Murto.

Teija Loponen

Lisätietoa: www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla

Edellinen artikkeliEräviikinkien A-nuorille kaksi kotivoittoa
Seuraava artikkeliIsät juhlittavina