Kaupunki: Gardenia saatetaan myydä loppuvuoden aikana

gardenia
Viikin Gardenian ostajalta toivotaan päärakennukseen toimintaa, joka tarjoaisi palveluja koko alueelle. Kuva Jani Jakonen

Viikin Gardenian myyntihankkeesta ei ole kuulunut mitään pitkään aikaan. Helsingin kaupungin edustajan mukaan myyntihanke ei ole kariutunut, vaan neuvottelut entisen trooppisen sisäpuutarhan myynnistä jatkuvat edelleen yhden ostajaehdokkaan kanssa.

-Neuvottelut ovat jatkuneet aktiivisesti ja odotetaan, että päästäisiin ratkaisuun vielä tämän syksyn aikana. Myyntihanke on etenemässä, tai ainakin niin yritetään, kertoo johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen.

Kaupungin tavoitteena on myydä Kiinteistö Oy Viikin viher- ja ympäristötietokeskus Fastighets Ab. Yhtiö omistaa Gardenian päärakennuksen, kaksi toimistorakennusta sekä hallinnoi Gardenian tonttia ja ulkopuutarhoja kaupungin kiinteistötoimen kanssa tehdyllä maanvuokrasopimuksella. Tontin vuokrasopimus on tarkoitus siirtää kiinteistöyhtiön uudelle omistajalle.

Neuvottelujen saatua myönteisen ratkaisun myyntihanke etenee kaupunkiympäristölautakuntaan. Kiinteistökaupan esisopimuksesta päättää kaupunginhallitus. Sen jälkeen kun myyntipäätös on lainvoimainen, voidaan allekirjoittaa lopullinen kauppakirja.

-On olemassa pieni mahdollisuus, että vielä tänä vuonna pystytään kaupat tekemään, Aaltonen jatkaa.

Gardenian trooppinen sisäpuutarha lakkautettiin syksyllä 2015. Keväällä 2016 kaupunki käynnisti tarjouskilpailun Gardenian ja samalla tontilla sijaitsevan kahden toimistorakennuksen myymiseksi. Tarjouskilpailun ensimmäisessä vaiheessa kaupunki sai Gardeniasta ostotarjouksia viideltä eri taholta. Sitten kaupunki pyysi tarkennettua tarjousta neljältä taholta, mutta vain kaksi tahoa halusi jatkaa neuvotteluja.

Miksi ostajaehdokkaiden määrä kutistui viidestä yhteen?

-Kaikissa muissa tarjouksissa oli sellaisia ehtoja, joita ei voitu hyväksyä. Siksi ostajajoukko rajautui. Tarjousten sisältöä ei ole tarkoitettu julkisuuteen.

Myynnin onnistuminen olisi myönteinen uutinen monille viikkiläisille, jotka ovat toivoneet, että Gardeniaa ei purettaisi.

-Toivotaan, että tämä hanke onnistuu ja kohteeseen saadaan uutta käyttöä. Tavoitteena on, että päärakennuksessa tarjotaan palveluja koko alueelle ja siellä on yleisölle avointa toimintaa. Tarjouksen sisällöstä en pysty tarkemmin kertomaan, mutta tavoitteena on tarjota sellaisia palveluja, jotka ihmisiä kiinnostavat. Talvipuutarharakennus on siis tarkoitus säilyttää.

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliKaamosta
Seuraava artikkeliMalmin Longinojalla bongailtiin kutevia kaloja: ”Tämä on lähinähtävyys”