Eläkeläinen tanssi ja pussasi

Sysi-koira
Yleisö sai kysellä Sysin elämästä. KUVAT PIRJO PIHLAJAMAA

Jakomäen lähiön tapahtumantäyteisissä viisikymppisissä lauantaina esiteltiin Jakomäen aukiolla sen viereen tulevaa, ulkomitoiltaan noin 55 kertaa 80 metrisen monitoimitalon miniatyyrimallia.

Jakomäen syntymäpäivien lomassa asukkailla oli jälleen kerran mahdollisuus kertoa, mitä he eri kuntapalveluja sisältävältä rakennukselta haluavat.

Arkkitehdit Paul Thynell (vas.) ja Matias Kotilainen arkkitehtitoimisto Opus Oy:stä, Claudia Auer Claudia Auer Auer & Sandås arkkitehdit Oy:stä sekä asukkaat Kirsi Aulama ja Paula Mäki tulevan talon pienoismallin ääärellä.
Arkkitehdit Paul Thynell (vas.) ja Matias Kotilainen arkkitehtitoimisto Opus Oy:stä, Claudia Auer Claudia Auer Auer & Sandås arkkitehdit Oy:stä sekä asukkaat Kirsi Aulama ja Paula Mäki tulevan talon pienoismallin ääärellä.

– Koululaiset olivat aamupäivän antamassa ideoitaan. Esimerkiksi yksi kysytty toive oli tyttöjen huone, jossa tytöt voisivat olla omassa rauhassa ja ottaa huivit pois. Ajatus on hyvä, kuten myös se, että erityisopettajat toivoivat kaappien tulevan lähelle erityistiloja, kertoo arkkitehti Claudia Auer monitoimitaloa suunnittelevasta arkkitehtitoimistosta.

Kaksikerroksiseen ja vaaleatiiliseen monitoimitaloon sijoittuvat koulu, päiväkoti, nuorisotalo, leikkipuisto ja asukastilat. Talon viereen jää uimahalli, muut nykyiset rakennukset puretaan uuden tieltä.

– Vaikuttaa hyvältä. Nykyiset ovat aikansa eläneitä. Kylmää betonia, arvioivat pienoismallin äärellä Jakomäessä asuvat Kirsi Aulama ja Paula Mäki.

Arvion mukaan vuonna 2020 valmistuvaan kouluun mahtuu yli 800 ja päiväkotiin noin 200 lasta.

– Meteli kyllä mietityttää. Millä sen rajaa, kun kaikki toimivat samassa, asukkaat pohtivat.

Arkkitehdin mukaan se onnistuu osastoilla.

Syntymäpäiväjuhlat levittäytyivät eri puolille Jakomäen keskustaa. Ohjelma oli asukkaiden ja kaupungin eri toimijoiden luomaa. Päivän kruunasi laulaja Hanna Pakarisen esiintyminen.

Ennen sitä Vuorensyrjän palvelutalon pihalla sai nähdä karvaisen eläkeläisen, joka tanssi, pussasi ja jopa skeittasi. Kyseessä oli monirotuinen Sysi-koira, jota emäntä oli opettanut herkkupaloin motivoimalla. Opetusmenetelmä näytti niin toimivalta, että sopisi varmaan ihmispuolellekin.

Tanssin lomassa emäntä kertoi pentueen nynnyimmästä ja alistetuimmasta koirasta, joka hänelle tullessaan pelkäsi ihan kaikkea. Ulos menokin oli yhtä tutinaa. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin ei uskoisi, että koiran ensimmäinen vuosi oli pelosta pois opiskelua.

– Nyt se on eläkeläinen ja antaa sen vähän levätä. Haluaako tässä vaiheessa joku rapsuttaa, haluaako joku pusuja, emäntä kyseli tanssiesityksen lomassa.

– Ennemmin mie antaisin sinulle pusun, vastasi vanhempi mies toiveikkaana koiran emännälle.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMuraali on satua ja totta
Seuraava artikkeliTeatteri Tuike juhlisti gaalalla tuplasynttäreitä