Muraali on satua ja totta

Pukinmäen muraali
Erkki Melartinin muisto elää nyt nuorisotalossa. Taiteilija Essi Ruuskanen on tehnyt tätä ennen kolmesti muraalin. KUVAAJA PIRJO PIHLAJAMAA

Taiteilija Essi Ruuskasen, 28, ei tarvitse enää killua Eskolantiellä katon rajassa, sillä puolentoista viikon uurastus on ohi ja Pukinmäen nuorisotalon päätyseinään maalattu muraali valmis.

Nuorisotalon torstaina järjestämissä muraalin avajaisissa 10-vuotias Jade-tyttö alkaa laskea seinästä tulppaaneja, ja päätyy tulokseen 58. Mikä ihme tämä teos on?

– Sleeping beauty. Prinsessa Ruusunen. Kuvassa olevan elämä ei ole omissa käsissä, vaan hänen kohtalonaan on odottaa pelastajaa, kertoo taiteilija Ruuskanen.

– Sain tähän idean, kun yksi pukinmäkeläinen muusikko kertoi täällä eläneestä säveltäjä Erkki Melartinista, joka oli piilotellut homoseksuaalisuuttaan. Tein kuvan henkilöstä siksi tarkoituksella sukupuolettoman, androgyynin, ja musta-valkoisen. Halusin myös jättää teoksen epäselväksi, jotta katsoja voi tulkita sitä itse.

Erkki Melartinin (1875-1937) tunnetuimpia sävellyksiä on Juhlamarssi, joka soi Ruususen satuun perustuvassa musiikkinäytelmässä ja joka on myös suosittu häämusiikkina.

Kumpulalaistaiteilija kertoo saaneensa muraalista pääsääntöisesti hyvää palautetta.

– Tämähän on kuin uusi Kallio, kun täällä asuu niin paljon kulttuuriväkeä. Yksi sanoi, että kuva on kuin venäläisen mytologian Alfons. En tiedä, mistä on kyse, mutta olen tästä arvioista aivan innoissani.

Pirjo Pihlajamaa