Yhteiselon tärkeys

teija loponen

Pihlajamäessä ja Siltamäessä väki kokoontui ostoskeskusten liepeille viime viikonloppuna. Tapahtumien osanottajamäärät kertovat siitä, että lähellä kotia toteutettavia tapahtumia tarvitaan. Vähintäänkin yhtä tärkeää kuin ohjelmanumerot oli muiden ihmisten kohtaaminen, eli tuttujen tapaaminen ja kuulumisten vaihto. Moni harmittelee, että nykypäivänä ei enää kutsuta kylään ja yllätysvierailuille ei uskalla mennä. Ainoaksi jutustelumahdollisuudeksi jää tapaaminen kaupassa, harrastuksessa tai kotikulmien tapahtumissa. Pihlajamäessä kohtaamispaikkana toimii myös Lähiöasema, josta saa lisäksi monenlaista apua arkeen. Siltamäessä vastaavanlaista paikkaa ei ole ja kokoontumispaikoistakin alkaa senioreilla olla pulaa. Monitoimitalo on ikääntyneempien kannalta liian kaukana, samoin Siltamäen palvelukoti. Korttelituvan seniorit yrittävät nyt vedota kaupunkiin adressilla, johon SiSu-päivillä kerättiin nimiä.

Jotta yhteiselo sujuisi kaupungissa ja kaupunginosissa leppoisasti, vaaditaan eri tahojen yhteistyötä. Poliisi on yksi tärkeä kumppani kaikissa kaupunginosissa, etenkin silloin kun niissä esiintyy hetkellistä häiriköintiä tai ilkivaltaa. Kesällä Tapanilassa koettiin murtosarja, nyt Siltamäessä muutamat nuoret koululaiset ovat häiriköineet käytöksellään iäkkäämpiä asukkaita. Monissa paikoin toivottaisiin poliisilta lisää panostusta liikennevalvontaan. Samoin valvontaa toivotaan leikkipuistojen, päiväkotien ja koulujen pihojen kulmille, ne muodostuvat helposti nuorison kokoontumispaikoiksi, jossa tyhmyys tiivistyy ilkivallanteoiksi.

Kaupungin organisaatiouudistus yhdisti eri hallintokuntia aivan uudella tavalla. Uudistuksen toivotaan vähentävän byrokratiaa ja lisäävän asioiden sujuvuutta. Sujuvuus toimisi samalla nopeuttavana tekijänä vaikkapa päätöstenteolle. Kaupungin virkamiehiltä toivotaan ennakkoluulottomuutta ja tasapuolisuutta päätöstensä suhteen. Niiden pitäisi olla julkisia ja perusteltuja. Päätöselinten tulisi aina pitää kokouspöytäkirjaa, joista kiinnostuneet näkisivät päätöksenteon synnyn perusteet. Näin epäilyjä vehkeilystä tai muusta epäasianmukaisesta toiminnasta päätöksenteossa ei pääsisi heräämään. Avoimuus on yksi hyvän yhteiselon pilareista.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuiU kaatoi MPS:n, Atletico ja Ponnistajat uusivat tasapelin
Seuraava artikkeliOmenapuut kävivät lähellä kuolemaa