Mosan marplet narauttivat kylän varkaan

Tapanilaa piinannut rikosaalto on koitunut myös useiden yritysten ikkunoiden kohtaloksi. KUVA HEIMO LAAKSONEN

Tapanilan marplet ja sherlockit ovat olleet keskeinen ratkaisija kotikulmia riivanneen varkaussarjan selvittelyssä. Asukkaiden neuvokkuus on auttanut poliisia saamaan yhden rikollisen kiinni.

Tapanilan pientaloalueen kesää on varjostanut synkeä varkausaalto, jossa tavaraa on viety pääasiassa ihmisten kotipihoilta, mutta sisälläkin on käyty ja myös yrityksiin on tunkeuduttu rikotusta ikkunasta.

Sosiaalisessa mediassa on rummutettu tietoa varkauksista. On ilmennyt, etteivät näpistelyt ole rajoittuneet pelkästään Tapanilaan, vaan vastaavista ikävyyksistä on kärsitty ainakin Puistolassa ja Tapulikaupungissa.

Yksi hämäräheikki jäi kiikkiin viime viikon tiistaina. Poliisi nappasi kriminaalin tapanilalaisrakennuksesta, josta löytyi muun muassa polkupyöriä, lehtipuhallin, trimmeri ja työkaluja. Nyt poliisi tutkii, moneenko varkauteen varas on syyllistynyt ja onko hän käynyt Tapanilan ulkopuolellakin.

Ratkaiseva askel kiinniottoon tuli puolenkymmeneltä tapanilalaiselta, jotka alkoivat yksissä tuumin haravoida kylää katseillaan.

– Tässä kohtaa puheet siitä, että yhteisö ei saa mitään aikaan, eivät pitäneet paikkansa, sanoo salapoliiseissa toiminut Marissa Kerman Tapanila-Seuran johtokunnasta.

Kerman ei ole uhri, mutta hänen sisäinen seriffinsä aktivoitui, kun oman kylän ystävät joutuivat kärsimään varkauksista.

Kyläetsivät pitivät poliisin kartalla toiminnastaan. Iso apu oli myös tapanilalaisten pihoilleen asentamilla valvontakameroilla, joihin oli tallentunut kuvia varkaustilanteista.

– Kalliita työkaluja työmailta ja varastoista, kalliita pyöriä, joitakin mopoja ja puutarhakalusteita, Kerman luettelee joitakin esimerkkejä varastetusta tavarasta.

Hän painottaa, että nyt on tärkeää, että varkauksien uhrit kävisivät vähäpätöisiltäkin tuntuvissa tapauksissa mitä pikimmiten tekemässä Pasilan poliisiasemalla rikosilmoituksen ja katsomassa, onko siellä kotiin viemisiksi omaa tavaraa, josta osa on jo palautunut omistajilleen.

Pasilassa käymällä rikosilmoitus päätyy nopeammin tutkivan poliisin käsittelyyn, kuin jos täyttää lomakkeen poliisin verkkosivuilla.

Lisäksi tutkivalle poliisille olisi hyvä saada kattava aineisto, jotta on mitä tutkia ja mahdollisimman perusteellisesti.

– Poliisillakin on resurssit vähissä ja nyt kun Malmilla ei ole enää poliisiasemaa, jaamme resurssit paljon isomman alueen kanssa. Partio ei enää jouda tänne niin helposti, Kerman kertoo havainnoistaan.

Jos kiinni otettu päästetään vapaalle jalalle odottamaan tuomiota, voivat laittomuudet pahimmillaan jatkua. Toistaiseksi poliisi aikoo pitää voron vangittuna.

– Meillä on yksi, jota epäillään, hän on myöntänyt tekoja ja kuulustelut jatkuvat. Yritämme hahmottaa, kuinka moneen tekoon hän on syyllistynyt ja voi olla, ettei kaikkiin, kertoo erikoiskomisario Tapio Hytönen Helsingin poliisista.

Poliisi toivoo uhreilta rikosilmoituksia, jotta tutkinnassa on mitä selvittää. Se auttaa myös tavaroiden palauttamisessa.

– Lyhytkin ilmoitus viedystä tavarasta on hyvä. Emme voi palauttaa tavaroita, jos niistä ei ole tehty rikosilmoitusta. Selvittämättömät jäävät niin sanotusti pimeiksi.

Vohkittua tavaraa on kaupiteltu netin myyntipalstoilla.

– Ainahan varkaita liikkuu, mutta toivottavasti varkaudet vähenevät alueella.

Pidätetty ei ole poliisille entuudestaan tuttu.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMuonamiesmökki siirtyi Maahisille
Seuraava artikkeliKylätilayhdistyksen vuokrasopimus yhä auki