Kylätilayhdistyksen vuokrasopimus yhä auki

Tapanilan vanha koulu halutaan herättää eloon yhteisenä Kylätilana. Nyt hankkeessa ollaan jo pitkällä. KUVAAJA PIRJO PIHLAJAMAA

Tapanilan taivaan alla –kyläjuhlissa moni kävi kiertelemässä asukastilaksi suunnitellussa vanhassa alakoulussa ja odotteli jo innolla, koska siellä voisi alkaa kokoontua, työskennellä tai käydä jossain harrastuksessa.

-Vuokrasopimuksen alkamisajankohta on vielä auki, käymme tällä hetkellä läpi vuokrasopimuksen vastuukysymyksiä ja korjaussuunnitelmaa, eli sitä kuinka kylätilayhdistyksen tekemät korjaukset varmistavat tilan käyttöön sopivaksi. Samoin keskusteluissa on se kuinka ne huomioidaan kolmen vuoden päästä, jolloin alustavasti sovittu vuokrajakso päättyy ja tilan tulevaa hallintamallia mietitään, kertoo Tapanilan Kylätilayhdistys ry:n puheenjohtaja Seppo Siika-aho.

Tällä hetkellä esimerkiksi katto vuotaa, sillä kaupunki korjasi aikanaan vain puolet katosta. Nyt toinen puoli on kunnostettava.

-Toivomme, että saamme tilan käyttöön lähikuukausina siten, että pääsemme tekemään joitakin ensimmäisiä kunnostustöitä ja ensimmäiset, erityisesti työtilojen tarpeessa olevat käyttäjät, pääsevät tilaan vuokralle. Harrastuskausi alkaa tyypillisesti syyskuun alussa, mutta siihen emme ehdi mukaan.  Harrastustoiminnan kannalta vuodenvaihde tullee olemaan se hetki, jolloin uusia käyttäjiä on tulossa. Kaiken kaikkiaan tiloista kiinnostuneita ihmisiä ja tahoja on ollut kiitettävän paljon; eli tilausta siis on, toteaa Siika-aho tyytyväisenä.

Juhlatila juhlille sekä isommille kokouksille tullee olemaan käytössä maksimissaan noin 50 hengelle ja se tullaan alustavasti remontoimaan talven aikana.

-Erillinen noin 10 hengen kokoustila pyritään ottamaan käyttöön ensimmäisessä vaiheessa.  Hinnat tulevat olemaan varsin kilpailukykyisiä, mutta niitä ei ole vielä lyöty lukkoon, kertoo Seppo Siika-aho.

Koulurakennuksen luokkahuoneet aiotaan pitää varsin alkuperäisessä kunnossa vanhaa kunnioittaen. Juhlatilassa tullaan kuitenkin muuttamaan esimerkiksi valaistusta loisteputkista paremmin juhlatilaisuuksiin sopiviksi. Myös muovimatot poistetaan lattioilta. Vain yhdessä luokassa on valmiina puulattia ja se tila on suunniteltu jatkossa noin kahdeksaksi työtilaksi. Myös vanhan koulun yläkertaan aiotaan kunnostaa työtiloja yrittäjille.

Tapanilan vanha alakoulu rakennettiin vuonna 1923 ja se poistettiin käytöstä kesällä 2014, jonka jälkeen se on ollut tyhjillään. Kaupunkisuunnitteluvirasto on arvioinut aikoinaan rakennuksen arvoluokkaan 1+, ja se on luokiteltu julkaisussa ”Opintiellä. Helsinkiläisiä koulurakennuksia 1880–1980” Helsingin arvokkaimpien koulurakennusten joukkoon.

Kaupunki on lohkomassa koulun tontin kahteen osaan ja entiselle koulun piha-alueelle on suunnitteilla asuinrakentamista.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMosan marplet narauttivat kylän varkaan
Seuraava artikkeliMPS Atletico kaatoi Hongan, PuiU valloitti uuden nurmen