Longinojan kunnostus sai tunnustusta: Juha Salonen on vuoden Vesistökunnostaja

Longinojan hyvinvointi on Juha Saloselle sydämenasia. KUVA OLIVIA SALONEN

Valtakunnallinen vuoden 2017 Vesistökunnostaja -palkinto on myönnetty Juha Saloselle, joka on toiminut vuosien ajan aktiivisesti Malmilla virtaavan Longinojan kunnostamiseksi.

Juha Salonen on yhdessä muiden kunnostajien tehnyt Vantaanjoen sivupuro Longinojasta Suomen ehkä tunnetuimman puron.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran Skes ry:n vuonna 2001 aloittamat jatkuvat kunnostustyöt ovat tehneet Longinojasta koko Suomen talkookunnostusten mallikohteen taimenen elvytystyössä. Puron varsista on samalla tullut yksi merkittävistä ulkoilu- ja oleskelualueista Helsingissä.

Valintaperusteissa todettiin, että ulkoisesti vaatimattomasta ojasta on sitkeällä vapaaehtoistyöllä kehittynyt yksi Vantaanjoen tärkeimmistä lisääntymispuroista Suomenlahden uhanalaiselle taimenelle. Purossa kutee vuosittain kymmenittäin suuria merivaelluksen tehneitä taimenia.

Perusteluissa todettiin myös, että olennainen osa kunnostustyötä on ollut aktiivinen tiedottaminen sekä harrastajille että alueen asukkaille. Salonen on ollut Longinoja Facebook -sivun ja Longinoja.fi-verkkosivun perustajana ja ylläpitäjänä avainhenkilö tiedottamisessa.

Palkinnon Tampereella vastaanottanut Salonen toteaa ymmärtävänsä palkinnon varsinaisen arvon varmasti myöhemmin.

-Nyt on jotenkin sellainen olo, ettei tiedä ihan mitä on voittanut. Longinojan eteen tehdystä työstä saatu palkinto on yksi elämäni kohokohdista ja osoittaa sen, että kun tekee töitä sydämellä 110 lasissa voi saavuttaa jotain suurta, Salonen iloitsee.
Hän lisää, että palkinnon merkitys Longinojalle on myös suuri.

-Se on osoitus siitä, että tiedotus jota olemme aktiivisesti tehneet on muokannut ihmisen ajatusmaailmaa puroa kohtaan. Pelkät kivet purossa tai siellä lisääntyvät taimenet eivät riitä, niistä pitää myös kertoa avoimesti. Palkintoraadin perusteluista erityisesti tämä tiedotuspuolen esilletuominen lämmitti sydäntä, Salonen kiitteli.
-Olemme Longinojalla nostaneet riman tekemisen tasossa niin korkealle Suomessa, että seuraajat saavat tehdä kaikkensa sen ylittämiseksi. Tulevaisuudessa vauhti tulee vain kiihtymään. Saamme käyttöömme 360 -videokuvauksen sekä kuvauskopterin. Tavoitteena tehdä purosta myös virtuaalisesti nettiin Suomen paras.

Longinojan puolesta toimijat ovat saaneet vihreää valoa Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran alkuun panemalle luontopolulle ja sen avajaisia Longinojalla vietetään näillä näkymin ensi vuoden keväällä.

Vuoden vesistökunnostaja valittiin nyt viidettä kertaa. Palkinnon saajan valitsee vuosittain vaihtuva raati, johon tänä vuonna kuuluivat Pauliina Louhi Metsähallituksesta, Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä, Elina Erkkilä WWF Suomesta, Johanna Lantto Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta ja Antton Keto ympäristöministeriöstä.
Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon saaja voi olla henkilö, hanke, yhdistys tai yhteisö, joka on tehnyt esimerkillistä työtä vesistöjen kunnostuksen eteen. Palkinto jaetaan vuosittain vesistökunnostusverkoston seminaarin yhteydessä. Tänä vuonna seminaari järjestettiin Tampereella.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMainiota Juhannusta!
Seuraava artikkeliNeuvottelut etenevät: Alakoulu ehkä jo syksyllä käyttöön!