Longinojalla tuplaympäristövahinko: Punaista väriä ja jätevettä

Longinoja
Longinoja värjäytyi yllättäen punaiseksi viikko sitten maanantaina. Kuva Juha Salonen

Viime viikon maanantai-illan aikana Longinoja muuttui punaiseksi Malmilla ja Pukinmäessä. Pelastuslaitoksen mukaan veden punaiseksi värjäävä aine tuli sadevesiviemäristä. Samana päivänä havaittiin toinenkin ympäristövahinko, Longinojaan oli muutaman kuukauden ajan valunut jätevettä.

Punaisesta vedestä otettiin näytteitä maanantaina iltamyöhällä. Tiistaina aamupäivällä poliisit saivat vielä otettua vesinäytteen Savelan kohdilta, ennen kuin punainen vesi jo sekoittui Vantaanjokeen. Nyt väriaines on jo kaukana merellä sekoittuneena vesimassaan.

Samana päivänä havaittiin vielä toinen suurempi ongelma, joka löytyi alkuun hajuhaittana. Noin sadan metrin päässä Longinojasta Tullivuorentiellä uuden kiinteistön jätevedet ovat virheellisen kytkennän vuoksi valuneet hulevesialtaaseen, josta ne olivat valuneet suoraan Longinojaan jo muutaman kuukauden ajan.

Kyseessä on ollut yhden uuden kiinteistön jätevesilaitos. Sekä rakennuttaja että HSY:n työntekijät ovat tehneet asiassa virheen. Kiinteistön hulevesikuoppa on kaivettu väärään paikkaan ja linjojen samankaltaisuuden sekä väärässä paikassa sijainneen kuopan johdosta paikalla on tehty väärä ristiliitos.

Kun ongelma havaittiin, virtaus Longinojaan estettiin ja jätevettä pumpattiin pois hulevesialtaasta. Päivystävä palomestari kuvasi ympäristövahinkoa keskisuureksi.

Mitä vahinkoa taimenille jätevedestä aiheutuu jää nähtäväksi.

Longinojaan valuneen jäteveden joukossa on esimerkiksi virtsaa, joka sisältää runsaasti vesistöjä rehevöittävää typpeä ja fosforia.

-Jätevesi syö vedestä happea ja jos hapeton vesi on kulkeutunut talvella jääkannen alla, on se voinut tukehduttaa päästön lähistöllä soraikon sisällä olleita mätimunia, arvioi Longinoja-aktiivi Juha Salonen.
Jätevesi lisää myös leväkasvua ja limaisuutta.

-Muutaman viikon sisään alkaa pienpoikastarkkailu ja siinä selviää, syntyykö lähimmistä soraikoista poikasia vai ei, toteaa Juha Salonen.

Poliisi jatkaa molempia tapausten tutkimuksia.

Longinojan värjääjä ilmoittautui poliisille

Longinojassa havaittiin punaista ainetta Ala-Malmin kohdalla maanantaina 3.5.

Nyt Helsingin poliisi kertoo, että väri oli lähtöisin tiilikattopinnoitteesta. Ainetta sisältävät kanisterit olivat rikkoutuneet, joten pinnoitetta joutui sadevesikaivoon ja Longinojaan.

– Tällä kertaa vahingonaiheuttaja oli rehellinen ja suoraselkäinen ja ilmoittautui meille, kun huomasi tiedotteen asiasta.  Esitutkinta jatkuu, ja asia etenee aikanaan syyteharkintaan, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala poliisin twitterissä.


Longinojan murheet

Ongelmia on Longinojalla kohdattu ennenkin. Lokakuussa 2019 Ormuspellon teollisuusalueen kohdalla tapahtui runsaiden sateiden vuoksi päästö Longinojaan aikaansaaden sen pintaan öljyvanan.

Saman vuoden kesäkuussa Fallkullan Kiilan työmaan rakennustyöt samensivat Longinojan vettä ja vedessä myös kellui rakennusjätettä.

Maaliskuussa 2019 Longinojalle laitettiin imeytyspuomit, kun sinne oli valunut haitallista öljyperäistä ainetta.

Kalakuolemia Longinojalla havaittiin kesällä 2018, syynä oli todennäköisesti kuuman sään aiheuttama happikato vedessä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan ala-asteen 1-2 A kotiseutukierroksella
Seuraava artikkeliValppaana