Malmin seurakunnan kanttori Kaisu Rauhamaa palkittiin

Kaisu Rauhamaa on erikoistunut kanteleen soittoon ja sen opettamiseen. Kuva: Ilari Huhtasalo

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2022 Malmin seurakunnan johtavan kanttorin Kaisu Rauhamaan.

Rauhamaa vastaanotti palkintonsa Suomen Kanttori-urkuriliiton jäsentapaamisessa Lahden Kansainvälisellä Urkuviikolla keskiviikkona 10.8.

Valinnan perusteluina todettiin Kaisu Rauhamaan olevan laaja-alainen muusikko, jonka työnjälki on monipuolista, laadukasta ja kaikenikäiset huomioivaa. Rauhamaa on toiminut ansiokkaasti esihenkilönä edistäen musiikkitiimin työtä ja kirkkomusiikin asemaa seurakunnassaan. Hän on myös Suomen kanttori-urkuriliiton alaosaston aktiivinen toimija, joka pitää ammattikuntansa ja alaistensa puolta.

Korona-ajan alussa maaliskuussa 2020 hän ideoi Malmin seurakunnassa edelleen julkaistavan Ehtookellot-sarjan, jonka toteutuksessa ovat mukana niin kollegat kuin kymmenet seurakuntalaiset.

Musiikin maisteri, kanttori Kaisu Rauhamaa on syntynyt 1960. Hän valmistui kanttoriksi (MuM) Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta 1987. Rauhamaa on toiminut Malmin seurakunnan B-kanttorina vuodesta 2001 alkaen. Seurakunnan johtavana kanttorina hän aloitti vuonna 2017. Ennen kanttorin virkauraansa hän toimi Itä-Helsingin ja Keravan musiikkiopistoissa.

Erityisosaamisalueena Kaisu Rauhamaalla on kanteleensoitto. Hän perusti seurakuntaan kannelryhmä-Kanneltajat vuonna 2014. Ryhmässä eri tasoiset soittajat soittavat yhdessä. Soittajia on 30 ja ohjelmistossa on virsiä, lauluja ja pelimannisävelmiä sekä eri kansojen musiikkia. Kanneltajat ovat esiintyneet myös Ruotsissa sekä Tyrössä Inkerinmaalla.

Kaisu Rauhamaa on perustanut Malmin seurakuntaan kaksi lapsikuoroa vuonna 2001, jotka ovat edelleen toiminnassa. Tällä hetkellä hän johtaa myös aikuisten projektikuoroa Messulaulajia.

Omassa työssään ehkä kaikkein olennaisin asia Kaisu Rauhamaalle on seurakunnan laulun johtaminen ja tukeminen. Hänen sanookin, että parasta on, kun joku tulee messun jälkeen sanomaan, että olipa mukava laulaa.

– Iloitsen myös tiimiläisistäni, joilla riittää ideoita ja synergiaa! Heidän kanssaan olen mielelläni mukana isojenkin tapahtumien järjestämisessä. Ne ovat kiehtova organisatorinen haaste. On hienoa nähdä, kuinka yhteiset ideat lähtevät lentoon, antavat niin mukaan tulijoille kuin meille palkollisillekin uusia, rikastuttavia kokemuksia ja hitsaavat meitä yhteen, Rauhamaa toteaa.

Tunnustuksena ansioistaan Kaisu Rauhamaalle luovutettiin Urkurakentamo Veikko Virtasen lahjoittama Principal-urkupilli seinälaattaan kiinnitettynä sekä liiton rahalahja.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin lentokentän alueella siirretään maakaasuputkea
Seuraava artikkeliBagdadin Julia on esitys mahdottomasta rakkaudesta