Uhkakuvia

teija loponen

Elämä on yhtä vuoristorataa monissa asioissa.  Useissa kaupunginosayhdistyksissä on totuttu siihen, että aika ajoin saa nousta barrikadeille puolustamaan omaa lähiympäristöään, olipa sitten kyseessä päiväkotien, koulujen tai kirjastojen lakkauttamisuhka tai maiseman muuttuminen rajusti. Nyt Tapanilassa on nostanut niskavillat pystyyn aikomus räjäyttää kylän ainoa jääkauden aikainen siirtolohkare pois. Tuolla kivellä ovat mosalaislapset leikkineet vuosisadasta toiseen ja onpa sen kyljistä haettu turvaakin sota-aikana. Olisi mielenkiintoista tietää, monetko kihlat sen luona on sovittu ja mitä muita mielenkiintoisia muistoja siirtolohkareeseen liittyy. Niitä kerään mielelläni Lähitiedossa julkaistavaksi.

Puistolassa taas kannetaan huolta vanhasta kivikoulusta. Toiveena on, että se voitaisiin palauttaa jollain keinoin kyläyhteisön käyttöön. Sama ajatus on jo kauemmin kytenyt Tapanilassa Veljestenpihan vanhan alakoulun osalta, sen Kylätila ry:n väeltä puistolalaiset ovat etenemisneuvoja nyt kyselleet. Seurakuntien ja muiden yleisten tilojen vähentyessä ja koulujen tiivistyessä tilat erilaisten kerhojen kokoontumiseen ovat vähentyneet merkittävästi. Niille on silti kysyntää, mutta kalliissa vuokratiloissa kerhot eivät pysty toimimaan.

Pihlajamäessä uhkana oli Malmin lailla menettää paikallinen toimintakeskus – Lähiöasema. Pukinmäessä monia alueen lapsiperheitä koskettaa Pukinmäen Taidekoulujen tilanne. Miten käy, jos Unikkotien talon toiminta loppuu, mistä löytyy uusi sopiva tila nuorille taiteenharrastajille. Pukinmäen tulevassa lauantain tapahtumassa pohditaan varmasti myös asemanseudun rakentamista ja Asteritien tulevia kerrostaloja. Uudet kerrostalot lisäävät pientalovaltaisen kulmauksen liikennettä ja vaikuttavat maisemaan usein myös varjostamalla muiden pihoja. Kaupunki kasvaa aina vain korkeammalle tiivistymisen ohella. Asukkailta vaaditaan sopeutumista, mutta myös heillä on oikeus vaatia kohtuullisuutta ja luontoarvojen kunnioittamista.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAsteritien kerrostalot tiivistävät radanvartta
Seuraava artikkeliOutomaa Malmi – 400 taidenäyttelyä