Zaki Azedani kiertää ja kuvaa kaikki 85 kaupunginosaa

Zake-kuvaa
Zaki neuvoo kyykistymään, jolloin saa aivan uudenlaisen kuvakulman. Samaten kuvista kannattaa rajata turha pois, kuten oikealla istuva mies ja vasemmalla näkyvät tavarat. Kuva Teija Loponen

Malmilla asuva Zaki Azedani kertoo aloittaneensa helmikuussa KokoStadi2021-projektin, jossa hänellä on tavoitteena kuvata ja jakaa someen tämän vuoden aikana yksi kuva Helsingin jokaisesta kaupunginosasta sekä kirjoittaa alueesta muutaman kappaleen pituinen esittely.

-Olen jakanut kaupunginosat postinumeroalueiden mukaan ja niitä on listassa yhteensä 85 kappaletta. Aloitin projektin 7. helmikuuta kuvalla Kontulan ostarista ja perjantaina 8.10. oli vuorossa 50. kaupunginosa, Malmi, kertoilee Azedani.

Malmilla Zaki kuvasi muun muassa Malmin kirkkoa ja sairaalaa sekä uusittua Traktorin leikkipuistoa.

-Kuvaan aina ostoskeskuksen, kirkon sekä muut mielestäni kaupunginosan merkittävämmät paikat.

Postauksillaan Azedani haluaa osoittaa, ettei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

-Nähtävää riittää myös ihan omilla kotikulmilla ja naapurikaupunginosissa. Eikä ole vain hyviä tai huonoja kaupunginosia, jokaisesta löytyy kyllä hyviä ja niitä huonojakin puolia. Itse lähden aina liikkeelle positiivisuuden kautta. Nostan esiin myös kaupunginosissa asuneita julkkiksia, kuten Puistolasta Jan Vapaavuoren ja Riku Rantalan.

-KokoStadi2021-projekti lähti liikkeelle kiinnostuksesta tuntea kotikaupunkini läpikotaisin sekä halusta jakaa hyviä vinkkejä muille Helsingistä kiinnostuneille.

Projekti on kerännyt paljon kiinnostusta ja siihen liittyvä postaus ”Puskaradio Helsinki” Facebook-ryhmässä keräsi 700 tykkäystä ja lähemmäs 100 kommenttia.

-En siis ole ainut, joka on joskus pohtinut, olenko käynyt kaikissa Helsingin kaupunginosissa. Kiersin itse nuorena valtavasti eri kaupunginosissa jalkapallo- ja skeittiharrastusten myötä.

Kierroksilla ympäri kaupunkia Zaki on joskus itsekin kokenut uusia ja yllättäviäkin elämyksiä.

-Siltamäessä oli surukseni useita varsin nuorten ihmisten muistokirjoitusgraffiteja. Sieltä löytyy myös mielenkiintoa herättävä vanha teloituskukkula. Oli tosi erikoinen fiilis seistä paikalla, jossa on aikanaan teloitettu ihmisiä, koko ajatuskin tuntuu niin vieraalta.

Usein miehellä on mukana joku tuttu, joka tuntee hyvin kuvauksen kohteena olevan kaupunginosan ja osaa esitellä sieltä paikkoja, joita ei muuten löytäisi.

-Teimme esimerkiksi todella mielenkiintoisen pyöräretken Östersundomiin. Kerron yleensä kaupunginosasta sekä yleistietoa, että jotain henkilökohtaista. Tapulista oli pakko nostaa esiin skeittipuiston pilaaminen. Ensin se oli stadin paras skeittimesta, mutta kun se asvaltoitiin kokonaan, tuli pintaan liikaa pitoa. Betoni on skeittaukseen edelleen paras, Azedani valaisee.

Pukinmäki on hänelle tuttu nuoruudesta ja sieltä hän nosti esiin aurinkokellon ja labyrintin lisäksi McDonaldsin, ne kun ovat nuorten hengauspaikkoja kaikkialla. Tapaninvainiossa merkittävää on uimaranta ja silta, jolta nuoret ovat kautta aikain hypänneet veteen.

Zaki Azedani tekee työkseen markkinointiviestintää.

-Nämä kuvaussessiot ovat minulle työn vastapainoa, taidetta, saan käyttää luovuuttani ja on mielenkiintoista saada palautetta ja nostalgiapostauksia kuvista ja teksteistäni.  Tulee varmaan aika tyhjä olo, kun koko stadi on hallussa eli kierros päättyy. Nyt nämä kuvauskohteet ovat olleet koko ajan ajatuksissa.

Zaki antaa muutaman kuvausvinkin somekanaviaan päivittäville: -Menkää kyykkyyn, saatte silloin ihan eri perspektiivin ja rakennuksetkin mahtuvat kokonaan kuvaan. Samaten rajatkaa jo valmiiksi kaikki ylimääräinen pois, ohikulkijat, autot, roskat, silloin katse kiinnittyy vain kohteeseen.

Teija Loponen


Puistolan Zaki näkee lähinnä vihreänä puistomaisena kaupunginosana, josta ei mitään aivan erityisesti nouse esiin. Kuva Zaki Azedani

Tapanilassa jalkapalloa pelanneen miehen silmää miellytti seinään maalattu MPS:n logo.
Edellinen artikkeliPihlajamäen ostoskeskus menetti toisen puolensa
Seuraava artikkeli
Malmin hautausmaan ajoyhteyksille nimet