Outomaa Malmi – 400 taidenäyttelyä

Outomaa Malmi – Malmintorin kauppakeskus. Kuva Antti Hintsa

Malmitalossa avautui viime viikolla Malmilla toteutettavan yhteisötaiteellisen Outomaa-hankkeen julkinen ensiesittäytyminen valokuvien avulla.

Outomaa Malmi on taidehanke, jossa arkiympäristöä lähestytään löytöretkeilijän silmin. Kahden vuoden ajan Malmille tuodaan jännitystä, taikaa ja eksotiikkaa hyödyntäen erilaisia valokuvataiteen tekniikoita.

Outomaa Malmi on lähtenyt liikkeelle siitä, että ihmisen arkiympäristö koostuu alueista, joiden lävitse kuljetaan päivittäin. Usein tämän lähistön ainutlaatuisuus jää kuitenkin täysin huomaamatta.

Malmilla arkiympäristöä on hankkeen tiimoilta kuvattu lisäten siihen fiktiota ja fantasiaa.

Outomaa Malmin yhteisötaiteellisissa näyttelyissä, työpajoissa ja tapahtumissa tuttu alue nähdään aivan uudenlaisessa valossa.

Hanke lähti käyntiin poikkeuksellisella Outomaa Malmi -postikorttinäyttelyllä. Se oli neljällesadalle satunnaisesti valitulle malmilaiselle lähetetty ilmainen, taiteilijoiden kuvaamien kymmenen taidepostikortin näyttely.

Aiheet ja ideat kuviin oli saatu keskusteluista malmilaisten kanssa. Näyttelyn kuvat käsittelevät malmilaisten merkitykselliseksi kokemia alueita. Kuvauskohteina on niin turvallisiksi kuin turvattomiksi koettuja paikkoja sekä malmilaisille rakkaita kohteita. Kuvauskohteisiin on kuitenkin tuotu jotain positiivisesti vierasta – fantasiaa ja fiktiota – kuitenkin niin, että paikka on kuvissa yhä tunnistettavissa. Esimerkiksi Malmintorin veistos on saanut osakseen mäkihyppääjäfiguurin, Malmintorin aulan keskiympyrä eksoottisen kissaeläimen ja Ala-Malmin puisto lentokoneen kuvatekstillä: ”Mitä pitäisi jäädä. Malmin lentokenttä pitäisi jäädä”.

Jokainen taidenäyttelyn lahjaksi saanut malmilainen sai itse ripustaa näyttelyn seinälleen haluamallaan tavalla ja kutsua ystävänsä avajaisiin. Postilähetyksen mukana sai 10 taidevalokuvaa, kiinnitysvälineet ja ohjeistuksen näyttelyn pystytykseen sekä kotiavajaisten organisointiin naapureille ja läheisille. Kortit saaneita kehotetaan jakamaan kuvia kotiavajaisista somessa.

Viime viikolla 17.5., avattiin Malmitalolla julkinen näyttely, jossa kaikki sarjan teokset ovat nähtävissä postikortteja suuremmassa koossa. Näyttely on esillä toukokuun loppuun.

Hankkeen päärahoittajana toimii Helsingin kulttuurikeskus. Tapahtumat ja näyttelyt toteuttaa All Walls –kollektiivi, johon kuuluvat taiteilijat Emilia Erfving, Johan Eichhorn  ja Antti Hintsa.

 Teija Loponen

Outomaa-Malmi 30.5. saakka Malmitalossa ma–pe 9–20, la 9–18, su suljettu. Vapaa pääsy.

Edellinen artikkeliUhkakuvia
Seuraava artikkeliTubettajasuosikeille sateli kysymyksiä