Kerrostaloasuntoja pientalojen ja asuntolan väliin

Kaavamuutoksessa rakenteilla oleva asuntola saa virallisen paikan Tapaninvainiontien puolelta ja sen taakse Uimarannantien varteen tulee kerrostaloja. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kapuntontiksi kutsutun Uimarannantie 8 tontin asemakaavamuutos on ollut eilen esillä kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto on hakenut lautakunnalta hyväksyntää kaavamuutokselle, jossa mielenterveyskuntoutujien asuntolan ja pientalojen keskelle nousee kerrostalokoteja noin 60 asukkaalle.

Väljä tontti on ollut viitisentoista vuotta pupujen ja muiden eläinten valtaama viheraukio, jolta on purettu yli kymmenen vuotta sitten homeen turmelema Tapaninvainion päiväkoti.

6804 neliömetrin kokoisen tontin vanha asemakaava on vuodelta 1960. Puisto- ja katualueilla on voimassa useita kaavoja vuosilta 1953-1982.

Kaavamuutoksessa tätä nykyä julkiseen rakentamiseen kaavoitettu tontti halkaistaan kahtia. Uimarannantien puolelle jäävä päiväkotialue muuttuu asuinkerrostalojen korttelialueeksi, ja parhaillaan Tapaninvainiontien varteen mielenterveyskuntoutujien asuntolaksi rakenteilla oleva tontinosa saa kaavamerkinnän asuntolarakennusten korttelialue.

Samalla tontin ja katualueen rajoja hieman muutetaan ja puistoalueen kaava päivitetään. Uutta asuntokerrosalaa muodostuu 2 700 kerrosneliömetriä.

Viime syksynä Pukinmäen kirjastossa pidetyssä kaavatilaisuudessa asukkaille on kerrostaloja pidetty sopimattomina pientaloalueelle. Lisäksi tilaisuudessa on kritisoitu kaavoittajalle sitä, että kumppanuuskaavoituksen avulla on tontille valittu toteuttaja jo ennen asemakaavan valmistumista eikä myöhemmin kilpailuttamalla.

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys on jättänyt aiheesta oman kirjallisen mielipiteensä.

Kaavoittaja on merkinnyt päättäjille tiedoksi, että kaavasta on tullut kahden mielipidekirjeen lisäksi suullisia mielipiteitä asukastilaisuudessa ja puhelimitse. Vastineet mielipiteisiin on esitetty vuorovaikutusraportissa.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on sisällyttänyt asemakaavamuutokseen pyynnön, että virasto saa tehdä ehdotukseen vielä lautakunnan päätöksenkin jälkeen vähäisiä muutoksia ja tarkistuksia, jotka eivät olennaisesti muuta ehdotuksen sisältöä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKimalaisCupissa koettiin ulkoilun iloa – säästä riippumatta
Seuraava artikkeliKylmin huhtikuu miesmuistiin vuonna 1955